Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Радник Кучми звинувачує більшовиків в ігноруванні "Нашої України"

Четвер, 15 квітня 2004, 15:34
Основна провина за те, що протягом останніх років не було досягнуто компромісу між більшістю і "Нашою Україною", лежить на силах більшості.

Про це пише у своїй статті в газеті "День" радник президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень Анатолій Гальчинський

"Як і раніше, я з великим застереженням ставлюся до механічної консолідації лівоцентристських сил у питаннях політичної реформи", – зазначив Гальчинський і додав, що лівими політреформа розглядається "як інструмент політичного реваншу".

Він підкреслив, що "Україні потрібна не оновлена комуністична, а логічно завершена, заснована на реальних гарантіях прав людини ліберально-демократична система".

За словами Гальчинського, вирішувати зовнішньополітичні та економічні проблеми, питання зміцнення дієздатності держави могла б не лівоцентристська коаліція, а "правоцентристське поєднання, що складалося б з окремих партій та блоків чинної парламентської більшості, а також блоку "Наша Україна".

"Переконаний, що левова частка вини у тому, що такий компроміс не відбувся, покладається на провладну більшість, яка не виявила у зазначеному колі питань належної гнучкості, схильності до конструктивного діалогу", – сказав Гальчинський.

Гальчинський зазначив, що нинішня коаліція більшості, КПУ та СПУ є "системно недієздатним, суто механічним угрупуванням різновекторних сил".

"Переманивши на свій бік лівий блок опозиції, проурядові партії однозначно засвідчили не лише свою політичну інфантильність, а й повну невіру у свої власні реформаторські потенції. Це було видно неозброєним оком", – сказав Гальчинський.

"Можна обманути себе (як це у кінцевому підсумку і сталося), але не можна обманути суспільство. Навіть невеличка фракція соціалістів стала важити більше, ніж весь блок відповідної коаліції", – додав він.

Водночас Гальчинський розкритикував поведінку "Нашої України".

"Конструктивною силою не став і блок "Наша Україна". Збереження його високого рейтингу – це, за моїми глибокими переконаннями, результат не високої оцінки політичного потенціалу та конструктивізму її лідера, а скоріше за все наслідок найгрубіших помилок, яких припускалася урядова більшість протягом останнього часу", – додав Гальчинський.

Гальчинський вважає, що "весь арсенал політичної боротьби ющенківці запозичили у братів-комуністів".

"Я маю на увазі не лише мітингові пристрасті й заклики "до булижника – основного знаряддя революції знедоленого пролетаріату", а й зміст політичних гасел, беззастережну брехню і повну відсутність аргументованості у відстоюванні власних цілей", – додав він.

Гальчинський "верхом цинізму" назвав акції "Нашої України", які вимагали повернення громадянам "10 мільярдів украдених урядом коштів".

"Навіть не віриться в те, що ідеологами цих суперновацій виступають два колишніх віце-прем’єри з економічної реформи та екс-голова НБУ. Колись я разом з Ющенком, Пинзеником, Єхануровим відстоював принцип скорочення надмірності державного споживання, без чого, як ми намагалися разом переконати, неможливе стабільне зростання економіки й створення перспективної бази для вирішення соціальних проблем", – пояснив Гальчинський.

"У цій ситуації привертає увагу нездатність уряду та його економічного блоку доказово аргументувати некоректність ющенківських фальсифікацій", – сказав Гальчниський.

Він нагадав, що у Програмі діяльності уряду Ющенка передбачалося зростання ВВП на 1-2 %, а фактично відповідне зростання становило 5,9%. На 2001 прогнозувалося зростання ВВП на 4%, а фактично ВВП зріс на 9,2%.

Гальчинський наголосив на відсутності в Україні "впливових політичних сил праволіберального спрямування". "Дії блоку В.Ющенка доводять, що на таку силу ніякою мірою не може претендувати "Наша Україна". Як і у комуністів, їх опора – маргінальні верстви населення", – сказав він.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування