Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні потрібна не реформа Кучми, а деолігархізація, вважає німецький політолог

П'ятниця, 2 квітня 2004, 11:48
Організоване владою внесення змін до Конституції не призведе до реальних змін у демократизації політичних процесів в Україні

Таку думку висловив німецький політолог, експерт із питань Східної Європи Райнер Лінднер в інтерв'ю Німецькій хвилі.

На думку Райнера Лінднера, зміни до Конституції, що пропонуються зараз, можуть призвести радше до консолідації нинішніх владних відносин, а не до реальних змін.

Для того, щоб прискорити демократизацію політичних процесів в Україні, на думку Райнера Лінднера, потрібно інше.

"По-перше, слід обмежити повноваження виконавчої гілки влади. По-друге, законодавча влада, тобто парламент, повинен повернутися до реального парламентаризму й зробити все для того, аби в майбутньому захистити від торгівлі мандатами чи місцями у фракціях", − зазначив експерт.

"По-третє, має відбутися деолігархізація політики. Але не в такий спосіб, як це зараз робить Путін, арештовуючи олігархів і забираючи їхні економічні ресурси. Треба створити передумови, щоб вони стали нормальними підприємцями", − зауважив він.

Крім цього, на думку Лінднера, потрібна демократизація влади на місцях, яка включала б обмеження владної вертикалі, а загальна політична культура в Україні повинна наблизитися до європейських стандартів.

Він зауважив, що заходи на зразок нинішнього громадського форуму мають в Україні вже своєрідну традицію.

"Їхня мета − продемонструвати суспільну думку, якої насправді не існує. Її немає, бо, з одного боку, більшість населення не розуміє багатьох технічних моментів в проектах реформи; їх важко зрозуміти навіть політологам. З іншого ж боку, в людей, як показали акції протесту цього тижня, зовсім інші проблеми", − сказав експерт.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування