Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Держдума написала Верховній Раді, що незадоволена допуском НАТО в Україну та українізацією ТБ

Середа, 21 квітня 2004, 14:49
Держдума на пленарному засіданні в середу ухвалила проект звернення до Верховної Ради України з питань ратифікації Республікою меморандуму про взаєморозуміння з НАТО і рекомендацій Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України вести теле- і радіотрансляцію тільки українською мовою.

При необхідних 226 голосах документ підтримало 333 депутати.

У тексті документа, підготовленого депутатами думських комітетів зі справ СНД і зв'язків зі співвітчизниками та у міжнародних справах, зокрема, вказується, що ратифікація Верховною Радою меморандуму з НАТО – "нічим не виправданий з військово-політичної точки зору крок української сторони", що "не відповідає інтересам забезпечення безпеки і стабільності в регіоні, курсу на зміцнення відносин добросусідства і довіри між нашими державами".

У той же час, мовлення українськими теле- і радіокомпаніями тільки національною мовою депутати Держдуми назвали "спробами адміністративного витиснення або заборони російської мови в Україні", що "ігнорують сформовану традицію українсько-російської двомовності, утискають права громадян самої України і заслуговують критичної оцінки з боку відповідальних українських політиків".

Депутати Держдуми також нагадали Верховній Раді про недавню ратифікацію двох договорів і однієї угоди з Україною, що "створюють нові можливості в розвитку багатопланового співробітництва наших народів".

Російські парламентарії в тексті документа висловили сподівання на те, що Верховна Рада "почне всі необхідні зусилля для затвердження справді відкритого і творчого характеру" відносин між двома державами.

У той же час депутати не підтримали інший проект звернення до українських парламентаріїв, що також стосується меморандуму з НАТО. За проект документа, підготовленого депутатом Костянтином Затуліним, при необхідних 226 голосах проголосувало 108 депутатів.

У проекті заяви, підготовленої депутатом, відзначалося, що російські парламентарії "висловлюють глибоке співчуття у зв'язку з "ратифікацією українською стороною Меморандуму про взаєморозуміння з НАТО, що переводить у практичні домовленості плани нового просування структур НАТО на схід".

У цей час активісти ЛДПР пікетували в середу посольство України в Москві, протестуючи проти заборони на Україні телемовлення й видання ЗМІ російською мовою.

Близько 20 представників партії зібралися в будинку диппредставництва в Лєонтьєвському провулку з плакатами: "Ні забороні російської мови", "Україна і Росія разом назавжди", "Ні військам НАТО в Севастополі".

"Ми виступаємо категорично проти рішення про заборону на Україні мовлення і видання засобів масової інформації російською мовою", – заявив журналістам заступник голови ЛПДР, депутат Держдуми Олексій Островський.

Незважаючи на те, що пікет не був санкціонований владою, міліція не перешкоджала його проведенню.

РІА "Новини"



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування