Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США хочуть в листопаді 2004 почути від одного з кандидатів, що він програв чесно

Вівторок, 27 квітня 2004, 19:28
Помічник заступника державного секретаря США Стівен Пайфер заявляє, що українська влада має провести реальне розслідування подій, які відбулися в Мукачевому.

"США вітає той факт, що президент Кучма наполягав на розслідуванні цих подій. Але нам здається, що розслідування має бути реальнім. Тільки так можна з'ясувати, що трапилося під час виборів", – сказав Пайфер на прес-конференції за підсумками його візиту до України.

За його словами, "маніпуляція голосами виборців" раніше не відбувалася в такому масштабі. Пайфер сказав, що оголошенні результати "не відповідають думці виборців".

Пайфер зауважив, що на виборах в Мукачевому був представник посольства США. Він додав, що один з представників країн ЄС був на дільниці і бачив, як "бюлетені були підмінені: спочатку за кандидата "Нашої України" було віддано 191 голос, а потім оголосили, що лише 91".

Він також згадав, що в 1999 під час виборів президента проводилися екзіт-поли, і вони давали похибку від реального результату на 1-2%. Як відомо, на виборах у Мукачевому екзіт-поли засвідчили перемогу Віктора Балоги від "Нашої України", а переможцем був оголошений Ернест Нусер від СДПУ(о).

За словами Пайфера, Україна ще має можливість за півроку до виборів "вжити заходів, щоб вибори були чесними та прозорими".

"Один із заходів – це рівний доступ до ЗМІ для всіх кандидатів, щоб дискусії кандидатів відбувалися відкрито, щоб один із кандидатів у підсумку сказав, що чесно програв вибори", – додав Пайфер.

Дипломат сказав, що чесність виборів залежить від прем'єра Віктора Януковича: "Він збирається бути одним із кандидатів на виборах. Але він як прем'єр несе відповідальність за проведення чесних і прозорих виборів".

За його словами, США готові допомогти Україні у проведенні чесних і прозорих виборів. "Це сприятиме українсько-американським відносинам, не кажучи вже про омріяну інтеграцію України до євроатлантичних структур", – сказав дипломат.

За словами Пайфера, його візит є наслідком візиту до України заступника державного секретаря США Річарда Армітаджа, "який попросив мене ще раз поглянути на питання чесних президентських виборів".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:52
фотоWSJ: Виробник пластикової тари з Харківщини організував збір далекобійних дронів
01:57
У Криму пролунали вибухи. Перекривали Керченський міст
01:26
Білий дім не коментує постачання зброї в Україну з міркувань безпеки, але це відбувається швидко
00:25
Попри зв'язки з Кремлем, Червоний Хрест вирішив не призупиняти діяльність російського відділення організації
23:46
Україна та США провели треті переговори про безпекову угоду
23:24
фотоУкраїну вперше з початку великої війни відвідала представниця королівської сім'ї Британії
23:13
НБУ виключив власника сервісу Fondy з реєстру: угода з найбільшим банком Грузії під загрозою
23:07
відеоЗеленський: Важливо, щоб була чітка комунікація з рідними полонених
22:48
Президент та прем'єрка Литви підтримали ідею повернення Україні чоловіків мобілізаційного віку
22:41
Акції Tesla зросли на понад 15% після несподіваного візиту Маска до Китаю
Усі новини...