Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Громадянський форум" швидкого використання

Понеділок, 5 квітня 2004, 13:24
Тема громадянського форуму, який відбувся минулої п‘ятниці, продовжує активно використовуватися провладними ЗМІ.

У контрольованих владою ЗМІ і далі з‘являються коментарі представників громадських організацій, які брали участь у форумі, з незмінною тезою про підтримку конституційної реформи. "Тема важлива і актуальна" – повідомляють з цього приводу темники, які мені передають журналісти.

Тож, усе це кількатисячне затратне зібрання мало одну-єдину мету – стати не механізмом вироблення ідей покращення ситуації в державі, але, натомість, бути зручним інформаційним приводом для провладних політтехнологів з числа авторів темників.

Організатори "форуму" зарозуміло заявили про його діяльність на перспективу, ледь не на роки. Однак річ у тім, що інформаційні приводи живуть недовго.

Так званий "громадянський форум" досягнув однієї цілі – успішно дискредитував слова "громадянство" і "форум". Цей "форум" насправді був невдалою імітацією громадськості, зібранням державних службовців та керівників бюджетних організацій.

У складі Вищої ради форуму із 42 членів тільки 8 формальних представників громадських організацій, двоє з яких є народними депутатами з більшості, троє – представниками директорату з Української спілки промисловців і підприємців, та по одному представнику від жіночого, національного і профспілкового рухів.

Решту місць посідають керівники державних вузів (24 осіб), керівники держпідприємств та кілька людей мистецтва.

Я не виступаю проти подібних акцій, однак вважаю, що ініціатори заходу ввели громадян в оману. Було б дивним, якби делегати, переважна більшість з яких мають тісні відносини з владою, відмовилися прийти на форум і підтримати законопроект Медведчука-Симоненка.

Однак ця акція не має підстав називатися громадянським форумом. Справжній голос громади лишився непочутим. Це схоже на збори партгоспноменклатури, розбавленої кількома представниками культури, які охоче підтримують будь-які ініціативи влади.

Крім того, у результаті проведеної акції дехто знайшов власний зиск. Директори та ректори отримали можливість першими побачити скорочене видання нетлінної книги президента "Україна – не Росія", виданої, як і попереднє видання, в Росії, та відновленої газети "Президентський вісник".

Московський видавничий центр "Время" та підприємство "Уральский рабочий" отримали від президента вигідне замовлення на друк тиражу у 150 тисяч примірників, яке не дісталося українським поліграфістам.

Згідно з поінформованими джерелами, президент України так і не спромігся дочитати 559 сторінкову монографію за власним авторством, тож він матиме змогу вгамувати літературну жагу власним твором, скороченим до 126 сторінок.

Мені, як авторові єдиної поки що рецензії на літературний витвір президента, приємно відзначити, що в скороченому варіанті книги "Україна – не Росія" знято суперечливі моменти, зокрема історичні неточності, а також традиційні для Леоніда Кучми пасажі з "відвертостями" щодо його політичних опонентів.

Дискусія на форумі велася не навколо принципових змістовних аспектів конституційної реформи, але, натомість, навколо міфологічних понять. Проведення конституційної реформи подається як панацея від усіх бід.

Слід наголосити, що Леонід Кравчук, який на форумі пішов проти течії і заявив, що поліпшення після проведення конституційної реформи не відбудеться, сам за такий скептицизм може потрапити до темників, з позначкою "Комментарий отсутствует" – тобто із забороною повідомляти про його діяльність.

Слід наголосити, що дедалі частіше в темниках в негативному контексті чи із забороною висвітлювати подається діяльність провладних політичних сил чи представників самої державної влади.

Так, в темнику від 31 березня є критика діяльності Верховного суду України. У цьому ж темнику відзначено: "30 березня оприлюднено низку заяв народного депутата М. Гапочки. Коментар. Відсутній до всієї інформації з даної теми".

У темнику від 26 березня наказується ігнорувати міністра оборони Марчука: "Триває інформаційний резонанс навколо заяви Є. Марчука про "100 ракет, які невідомо куди поділися", зроблено низку заяв щодо розкрадання військового майна. Коментар. Відсутній до всієї інформації з даної теми".

При цьому хочу відзначити, що кількість ЗМІ, які неухильно дотримуються темників, останнім часом суттєво знизилася. Стовідсотково темники виконуються фактично лише в ЗМІ, повністю підконтрольних СДПУ(о).

Це, насамперед, найвпливовіші телеканали України – "Інтер", "1+1", УТ-1. Решта ЗМІ тією чи іншою мірою саботує виконання темників. Нещодавно в темниках почали з‘являтися накази конкретним ЗМІ.

Так, у темнику від 26 березня зазначено: "В рамках программы "Мы о Вас помним" 27 марта 2004 г. в 15.00 в Днепропетровском экономическом техникуме (пр. Петровского) состоится вручение первых двух автомобилей "Таврия" Героям СССР. Вручение приурочено к 60-летию освобождения Днепропетровской области от немецко-фашистских захватчиков. Пятнадцать ветеранов – Героев Советского Союза, проживающих в Днепропетровской области, находятся под постоянной опекой обкома СДПУ(О). Восемь из них являются членами СДПУ(О). Контактное лицо: (пресс-секретарь Г.Гвоздева) Анна Левун. Комментарий: тема важная и актуальная для НТКУ, НРКУ, Интер, 1+1".

Тобто в темниках з'являються чіткі вказівки до виконання конкретним телеканалам, адже інші телеканали, ймовірно, не так легко примусити до реклами партійних осередків СДПУ(о) та відповідної втрати довіри з боку своїх телеглядачів.

Мета інформаційної кампанії щодо конституційної реформи, що знайшла новий імпульс на форумі – знову ошукати населення. За задумом влади, мотивація населення має бути наступною: "Влада нічого хорошого не робить. Можливо, якщо дати їй можливість провести цю реформу, вона щось почне робити".

Однак, насправді така аргументація проходить вже слабко. У значної частини населення вироблено іншу стійку, і слід сказати, аргументовану мотивацію: "Влада нічого хорошого не робить. Бо вміє робити добре тільки собі, а те, що добре для влади – шкодить народу".

До кінця квітня можна очікувати надходження регулярних "рекомендацій" щодо висвітлення "наслідків" громадянського форуму шляхом активного цитування позицій окремих учасників форуму, так, як це було напередодні зібрання.

У темнику від 31 березня відзначено, що "Делегаты продолжают комментировать Всеукраинский Гражданский форум. Комментарий. Гуленко Олег Михайлович. Председатель областной организации Красного Креста Украины".

Тема "громадської підтримки" конституційної реформи може бути істотно скоригована вже після 19 квітня (в разі, якщо зміни до Конституції не будуть проголосовані до цього часу).

19 квітня завершується реєстрація кандидатів у депутати на перевиборах до Верховної Ради у одеському окрузі. Якщо до цього часу не буде реалізовано конституційну реформу, я не виключаю, що Віктор Медведчук вимушено залишить посаду глави адміністрації президента і зареєструється кандидатом в депутати в Одесі, з тим, щоб шукати собі інший шлях політичного самозбереження.

Яким буде продовження інформаційно-пропагандистської кампанії адміністрації президента, почитаємо в наступних темниках.

Автор: Микола Томенко, глава комітету Верховної Ради з питань свободи слова, фракція "Наша Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування