Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Поки є ще час

Понеділок, 5 квітня 2004, 18:17
Останні вибори міських голів в Сумах, Красному Лучі, Ромнах та ситуація, яка склалася довкола виборів мера Мукачевого, викликають зневіру і апатію не лише у мешканців тих міст і містечок, де ці вибори відбуваються.

Як людині, що безпосередньо брала участь у підготовці і проведенні різних моніторингових програм під час кількох десятків виборчих кампаній в Україні, мені дуже знайоме те мимовільне відчуття піднесення: "Ми це зможемо, ми це зробимо, якщо кардинально не змінимо ситуацію, але вплинемо, тиха вода камінь точить і т.д."

А в результаті – одним розчерком пера якогось районного судді під рішенням, котре, як відомо, не обговорюється, перекреслюються будь-які надії і сподівання. Зняття фаворитів виборчих перегонів під смішними приводами перетворює процес вільного волевиявлення на його повну імітацію.

Можливо, не зовсім коректна аналогія: замість повноцінного любовного акту ми маємо злягання з гумовою жінкою, де нібито і отримуємо необхідний результат, але процес доволі бридкий і потворний. Хоча, можливо, комусь і подобається…

І все, що залишається, – то це меланхолійно сидіти на дільницях (куди, до речі, без проблем допускають всіх охочих спостерігати) і вкотре вислуховувати лайку розлюченого виборця, що бачить на прізвищі свого обранця категоричне "вибув" та посилає подалі і комісію, і вибори, і суди, не кажучи вже про вище керівництво держави.

І потім чути в офіційних коментарях: "Вибори відбулися чесно і прозоро, були спостерігачі, жодних зауважень немає". І не дай Бог проводити там паралельний підрахунок голосів, який тільки легітимізує "потрібний" результат.

Всі ці невеселі роздуми вкотре виникли після того, коли з‘явилася інформація, що в Мукачевому зняли з реєстрації Віктора Балогу. І хоч пізніше реєстрація була поновлена, ніхто не може сказати напевно, що зняття не повториться знову.

Бо ситуація в Мукачевому давно перетворилася на театр абсурду, і люди, до певної міри наділені здоровим глуздом, просто відмовляються її сприймати. Однак хвилює інше.

В цьому, тепер відомому на весь світ, містечку на день виборів вже заброньовані всі готелі. Контролювати прозорість і демократичність на 36-ти нещасних дільницях поїдуть півпарламенту, майже весь дипкорпус, десятки журналістів, низка громадських організацій та Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова зі своїм апаратом. Спостереження за голосуванням і підрахунком голосів збирається (чи, принаймні, до останнього часу збирався) проводити і Комітет виборців України.

Однак для того, щоб вкотре не наступити на звичні граблі, можливо, треба ще напередодні виборів всім учасникам виборчого процесу відкрито і публічно окреслити правила гри:

– органам влади, членам виборчих комісій, політичним силам, які за ними стоять, створити всі умови для вільних і конкурентних виборів, поновити реєстрацію всіх кандидатів і накласти мораторій на зняття в майбутньому, припинити втручання сторонніх осіб у виборчий процес, дати мукачівцям самим обирати собі владу;

(Попри всю запущеність ситуації, це ще не пізно зробити. В іншому випадку, незалежно від того, як пройде день голосування, ці вибори не матимуть насамперед моральної легітимності ані у мешканців міста, ані в української, ані в міжнародної громадськості.)

– самим кандидатам напередодні дня голосування публічно дати оцінку кампанії та підвести під нею риску. Іншими словами – відкрито заявити, чи визнають вони кампанію і чи не будуть після дня голосування подавати судові позови, які стосуватимуться подій, що відбулися до 17 квітня.

Зробити це вони матимуть нагоду на "круглому столі", який організовує КВУ 16 квітня у Мукачевому, і куди будуть запрошені кандидати, представники виборчих комісій, судів, органи влади, ЗМІ, міжнародні організації, посольства, НДО.

Якщо це станеться, тоді всі місцеві та міжнародні спостерігачі повинні провести максимальне виконання програм щодо спостереження і контролю за процесом голосування і підрахунком голосів, щоб виявити можливі порушення і оцінити ступінь їх впливу на результати.

В іншому випадку - хіба що є сенс проводити "екзіт-пол", який чітко зможе виявити реальну явку і визначити число тих, хто голосував проти всіх (саме ці цифри найчастіше фальсифікуються на "виборах без вибору"). Всі інші спостережницькі програми можна реалізовувати як тренінгові, для тестування нових методик, але утриматись від будь-яких публічних оцінок процесу голосування і підрахунку голосів, що може привести до легітимізації того фарсу, в який перетворяться вибори за умови зняття кандидатів, що мають підтримку населення.

Приклад з попередніх перегонів у тому ж таки Мукачевому: емоційні коментарі голови Закарпатського відділення КВУ про те, що це були найбрудніші вибори в Україні, широко поширювали "есдеківські" ЗМІ як аргумент щодо визнання виборів недійсними.

Автор: Олександр Черненко, речник Комітету виборців України

Читайте також:

Dura lex… тільки для кого?

Балогу поновили кандидатом в мери

НАШОУКРАЇНЦЯ БАЛОГУ ЗНЯЛИ З ВИБОРІВ МЕРА МУКАЧЕВОГО

У РОМНАХ ЗНЯЛИ ЄДИНОГО КАНДИДАТА ВІД ОПОЗИЦІЇ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування