Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Через Україну у Варшави виникла суперечка із Брюсселем

Четвер, 13 травня 2004, 12:24
Польща як новий член Європейського союзу збирається й надалі реалізувати свою власну політику у стосунках зі східними сусідами.

Про це у середу на сторінках газети "Жечпосполіта" заявив речник польського Міністерства закордонних справ Богуслав Маєвський, - повідомляє радіо "Свобода"
.

"Ми будемо послідовно реалізувати нашу попередню політику. Ми не збираємось піддаватися механічному пресингу наших партнерів, котрий дуже часто випливає із нерозуміння справи", – заявив Маєвський у газеті.

В той же час експерт зі східних питань варшавського Центру Міжнародних Стосунків Януш Онишкевич вважає, що Польща матиме відповідні інструменти, щоб реалізувати свою власну політику в межах ЄС.

"Передусім тому, що ми будемо мати доступ до певних коштів на прикордонну співпрацю – тут маю на увазі не лише співпрацю на кордоні, але й між прикордонними регіонами. Це цілком реально. Думаю також, що гроші, котрі Євросоюз призначатиме на розвиток близького сусідства, котре охопить і Україну, також будуть у нашому розпорядженні", – вважає Онишкевич.

Він також додав, що "тут повинна йти мова не лише про гроші, а про систематичне переконування наших партнерів, що Європейський Союз нарешті повинен задекларувати цілком зрозуміло своє ставлення до України".

"А це буде нелегко", – додав Онишкевич.

Офіційно ж у Варшаві ще не поспішають коментувати документ Європейської Комісії, мотивуючи це тим, що його потрібно ще детально вивчити та проаналізувати. Експерти також вважають, що проблема ще й в тому, що у самій Польщі лише під кінець тижня з’ясується доля уряду.

Взагалі, оприлюднені в середу Європейською Комісією основи "східної політики" ЄС викликали помітне роздратування у Варшаві. Польська преса пише навіть про першу дипломатичну суперечку Варшави з Брюсcелем з моменту вступу Польщі до ЄС.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування