Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЕЛЬНИЧЕНКО: КУЧМА ВИКОРИСТОВУВАВ МОГИЛЕВИЧА, ЩОБ ЗАСАДИТИ ЛАЗАРЕНКА?

Субота, 22 травня 2004, 13:35
Екс-майор Управління держохорони Микола Мельниченко стверджує, що президент Леонід Кучма вживав заходів, щоб екс-прем'єр Павло Лазаренко "не вийшов на волю".

Про це він заявив у п'ятницю на зустрічі з журналістами в Сан-Франциско, де він перебував у очікуванні рішення судді про його можливий виступ на суді в справі "США проти Павла Лазаренка" як свідка з боку захисту.

За словами Мельниченка, Кучма і колишній глава СБУ Леонід Деркач використовували "зв'язки зі злочинним світом, щоб забезпечити потрібні свідчення" свідків у справі Лазаренка на суді. Ці розмови були зафіксовані на записах, зроблених Мельниченком в кабінеті Кучми.

"Кучма звертався через Деркача до Семена Могілевича (перебуває в десятці найбільш розшукуваних ФБР злочинців – УП). З ним особисто зустрічається і забезпечує документи на в'їзд глава СБУ", - сказав екс-майор.

"Зміст зустрічей полягав у тому, що Могилевич повинен був розв'язати питання з Дидятковським (один зі свідків у справі, який так і не з'явився в суді – УП)", - пояснив Мельниченко.

"Для цього Деркач надає допомогу Могилевичу, він зустрічається з ним і передає йому оперативну інформацію про Дидятковского – телефони, адреси", - заявив майор.

Як звернув увагу екс-депутат Олександр Єльяшкевич, який також був присутній на зустрічі з журналістами, Кучма "міг би, якби захотів, видати Могилевича ФБР".

За його словами, на записах зафіксовані розмови Кучми з колишнім заступником генпрокурора Миколою Обіходом, а також колишнім генпрокурором Михайлом Потебеньком, які обговорюють тему Лазаренка.

"На плівках є факти про те, що слідчі із Сан-Франциско домовилися з українською мафією, щоб Лазаренко не вийшов на волю. Була також неофіційна передача документів із США. Слідча група із Сан-Франциско просила не розголошувати цю інформацію. На підставі цих документів українська мафія довідалася, які саме обвинувачення пред'являються Лазаренку", - заявив Мальниченко.

Він уточнив, що Лазаренко був арештований у США на прохання Швейцарії. Однак після того, як Лазаренко "уклав домовленість зі Швейцарською владою, його повинні були випустити".

"У той час ніхто йому тут (у США) не пред'являв обвинувачень. Але як випливає із записів, у наслідок домовленості слідча група в США порушила кримінальну справу за тими фактами, які передали з Генпрокуратури України".

Мельниченко стверджує, що Кучма домагався від парламенту зняття депутатської недоторканності з Миколи Агафонова, керівника агрофірми "Наукова", щоб "посадити хвору людину у в'язницю і забезпечити, щоб Агафонов дав свідчення проти Лазаренка".

Колишній охоронець президента й екс-парламентар заявили, що "не захищають Лазаренка". "Але ці факти повинні були пролунати на суді, щоб правову систему США не обдурювали", - відзначив Мельниченко.

Вони передали журналістам розшифровки окремих розмов, "щоб вони самі переконалися, що ці плівки мають безпосереднє відношення до справи Лазаренко". Однак журналістам так і не вдалося довідатися ім'я "американського шпигуна", який нібито передавав інформацію оточенню Кучми. Мельниченко уточнив тільки, що в "української мафії" є "свої люди у ФБР і ЦРУ".

Як відомо, суддя в справі Лазаренка відмовився залучити як докази в справі Лазаренка записи Мельниченка. Суддя погодився з обґрунтуванням прокуратури, яка стверджує, що плівки не мають відношення до справи. Разом з тим він заявив, що оприлюднена адвокатами інформація "надзвичайно серйозна". Ні прокурор Марта Борщ, ні суддя Дженкінс не ставили під сумнів автентичність записів.

Після цього Мельниченко пообіцяв обприлюднити наявні в нього записи на зустрічі з журналістами в Сан-Франциско.

Українська правда, Сан-Франциско

Читайте також:

СУДДЯ У СПРАВІ ЛАЗАРЕНКА ВІДМОВИВСЯ ПРИЙНЯТИ ПЛІВКИ МЕЛЬНИЧЕНКА

Читайте також інші сенсаційні подробиці із судового процесу над Лазаренком в Каліфорнії

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування