Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європейський суд все частіше згадує про Україну

Середа, 5 травня 2004, 19:04
Якщо Україна не змінить законодавство, за два роки кількість скарг, щодо яких Європейський суд з прав людини визнає наявність порушення прав людини, досягне 2 тисяч.

Про це повідомив міністр юстиції України Олександр Лавринович на підставі аналізу розгляду Європейським судом справ щодо України, здійсненого Міністерством юстиції, повідомляє прес-служба відомства.

Лавринович відзначив тенденцію збільшення кількості обґрунтованих справ, що надходять проти України до Євросуду, та зменшення справ, які не стосуються сфери дії Конвенції про захист прав і основних свобод, якою керується Європейський суд.

Міністр також відзначив підвищення рівня кваліфікованого юридичного супроводу таких справ адвокатами.

У результаті протягом 2003 року на опрацюванні в Мін'юсті знаходилося 163 справи, визнаних Євросудом прийнятними до розгляду і надісланих українському урядові для надання зауважень.

У 2000 році таких справ було 30; у 2001 році – 21 справа, 2002 рік – 10 справ.

Цього року до Мін'юсту вже передано 176 справ з Європейського суду.

Крім того, якщо у 2001 році Євросуд виніс рішення по 1 справі проти України, 2003 року – шість рішень. Уже цього року було винесено два рішення по справах проти України.

За словами міністра, аналіз рішень Європейського Суду з прав людини показав, що причини винесення рішень проти України полягають як у наявності норм у законах України, що обмежують права людини, так і через неправильне застосування норм законів на практиці.

"Під час опрацювання справ, які знаходяться в Національному бюро (при Мін'юсті, яке розглядає справи, передані з Європейського суду), були виявлені прогалини, які існують у національному законодавстві у сферах виправно-трудового законодавства, питань законодавства про боротьбу із незаконним обігом наркотичних засобів, питань сімейного законодавства, питання ефективності оскарження дій суддів", – повідомляє прес-служба.

Також, за словами прес-служби, прогалини були виявлені у питаннях законодавства про адміністративні правопорушення, питаннях оскарження дій слідчого під час попереднього слідства, питаннях проведення безоплатної адвокатської допомоги в цивільних справах, питаннях законодавства про банкрутство та дії закону України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна", питаннях кримінально-процесуального та цивільного процесуального законодавства в частині права на свободу та особисту недоторканість.

З моменту набуття чинності Конвенцією про захист прав і основних свобод людини для України 11 вересня 1997 до Європейського суду з прав людини звернулося понад 8 тисяч українців.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування