Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ВИБУХИ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ МОЖУТЬ ПРИЗВЕСТИ ДО ХІМІЧНОГО ЗАРАЖЕННЯ?

Четвер, 6 травня 2004, 23:08
На базі зберігання боєприпасів у Мелітопольскому районі Запорізької області, де в четвер почалася пожежа, знаходилася вся номенклатура артилерійських боєприпасів Сухопутних військ Збройних сил України.

Про це повідомив в ефірі програми "Вісті" на телеканалі "УТ-1" начальник Генерального штабу Збройних сил Олександр Затинайко.

Він підтвердив інформацію про те, що загиблих серед військових немає. "Щодо мирного населення такої інформації в Міністерства оборони немає", – сказав начальник Генштабу.

Він повідомив, що на цей час (21 година за Києвом) вибухи тривають. На місці працюють оперативні групи, створюються інженерні групи для розмінування, вантажиться важка техніка для ліквідації наслідків події.

Відповідаючи на питання, Затинайко заявив, що причина пожежі і вибухів буде відома після розслідування СБУ і Генпрокуратури.

Він передав мирним громадянам вибачення від міністра оборони і від себе особисто за інцидент.

У прямому ефірі цієї ж програми віце-прем'єр Андрій Клюєв, який перебуває на місці подій, повідомив, що евакуації підлягають понад 6,5 тисяч мешканців розташованих у районі надзвичайної пригоди сіл Новобогданівка і Спаське.

Зі Спаського евакуйовані практично всі мешканці, з Новобогданівки – близько 70%. Деякі з жителів цього населеного пункту не хочуть залишати свої будинки. За його словами, серед населення проводиться роз'яснювальна робота.

Віце-прем'єр відзначив, що поставлено задачу до кінця доби евакуювати усіх. Евакуйовані розміщаються в санаторіях, пансіонатах, інтернатах.

Клюєв повідомив, що район події оточений співробітниками МВС із метою попередження грабежів і мародерства, передає Інтерфакс-Україна.

За його словами, зараз на складах вибухають переважно снаряди РС калібру 122 мм. Розліт осколків – у радіусі до 5 кілометрів. Він спростував інформацію про те, що площа ураження значно більша.

Як повідомляється на офіційному сайті Міністерства оборони, на озброєнні Сухопутних військ знаходяться, зокрема, реактивні системи залпового вогню "Град" (дальність стрільби 1,6-2,4 км), "Ураган" (8-35,8 км), "Смерч" (20-20,4 км).

Осколково-фугасні снаряди наземної артилерії мають максимальну дальність стрільби від 15,3 тис. метрів до 37,5 тис. метрів. Дальність стрільби протитанкових ракетних комплексів – 400-5000 метрів, протитанкової артилерії – понад 2 км.

У той же час РІА "Новости" передає, що осколки снарядів можуть пошкодити цистерни з аміачною селітрою, які знаходяться неподалік від епіцентру пожежі.

Про це повідомляє інтернет-сайт кількох мелітопольских газет "МВ" з посиланням на "неофіційні, але компетентні джерела".

Як відзначає інтернет-видання, витік селітри значно ускладнить гасіння пожежі і ліквідацію наслідків, тому що роботи в зоні хімзараження можна буде вести тільки в костюмах хімзахисту.

***

Коментуючи смерть трьох осіб після вибухів на військових складах, віце-прем'єр Андрій Клюєв сказав, що це переважно люди похилого віку.

Як установили медики, вони померли через хронічні серцево-судинні захворювання, ускладнених отриманим стресом.

Віце-прем'єр також повідомив, що в район події буде підтягнута спецтехніка. Зокрема, літерним поїздом з Артемівська, де торік стався аналогічний інцидент, буде доставлена спеціальна пожежна броньована машина для гасіння пожеж, пов'язаних з вибухами.

Також дано вказівку доставити із сусідніх областей військових фахівців, зокрема, саперів для розмінування снарядів, які, не розірвавшись, розлетілися в радіусі 5 кілометрів.

Припинено рух залізничного транспорту на залізниці Сімферополь-Москва й автомобільний транспорт на автодорозі Харків-Сімферополь. Рух автотранспорту на зазначеному напрямку забезпечено об'їзними шляхами, рух потягів здійснюється через залізничну станцію Апостолово.

Читайте також:

Януковичу "прикро" через вибухи в Запорізькій області

Від вибухів у Запорізькій області загинули три чоловіки

ВИБУХОМ СКЛАДУ СНАРЯДІВ ЗНЕСЛО ПІВСЕЛА І СТАНЦІЮ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: