Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Україні буде більше демократії після Кучми, хто б не став президентом

Четвер, 10 червня 2004, 10:27
Німецький політолог з Товариства зовнішньої політики Німеччини у Берліні Александр Рар вважає, що після відходу президента Кучми від влади в Україні буде більше демократії, хто б не став наступним президентом.

Про це він заявив в інтерв’ю Радіо Свобода

"Після 10 років ера Кучми справді в 2004-му році закінчиться. Гадаю, що в цьому не повинно бути жодних сумнівів. Він справді йде. Кучма - політик, який стає дедалі слабшим в очах своїх виборців. У нього вже не має ні енергії, ні політичної волі, ні можливостей, щоб іти на третій термін. Гадаю, що головне, що він має зараз зробити ( і він буде про це дбати) це імідж, з яким він увійде в історію", - зазначив Рар.

При цьому він додав, що у внутрішній політиці Кучма мало що може зробити, оскільки реформу, яку він задумав, президент провести не зможе.

"Українська економіка трохи поліпшується, але недостатньо, щоб це пов'язувати з успіхами його правління. В плані економічних реформ великого прогресу немає. З чим його можуть якось згадувати у майбутньому - це все-таки зовнішня політика", - вважає німецький політолог.

За словами Рара, у зовнішньополітичній сфері Кучма намагатиметься все-таки "збудувати собі прозахідний пам'ятник".

"Не думаю, що правління Кучми колись в історії будуть характеризувати, як повернення назад до Росії. Радше це буде дуже хитре маневрування між Росією і Заходом", - зазначив політолог.

На його думку, про це, зокрема, свідчить те, що Кучма ухвалив для своєї політичної кар'єри правильне рішення і не приєднався до трійки Париж-Москва- Берлін (про що його оточення також думало в березні 2003 року), а приєднався до американців в Іраку, і "сьогодні Україна є єдиним, разом із Польщею, серйозним союзником CША в Іраку".

Говорячи про наступну президентську кампанію та взаємовідносини голови президентської адміністрації Медведчука і прем’єра Януковича, Рар сказав: "Вище посади, яку він зараз має, Медведчук не отримає. Це досить велика посада".

"Річ тут про важливіше : про змову трьох-чотирьох економічних, політичних груп, українських олігархів на користь Януковича. Рік тому це ще виглядало утопією. Тепер це сталося. Програє Західна Україна, програє опозиція проти Кучми. Головні сили домовилися і разом ідуть на вибори", - додав він.

Водночас він наголосив: "У внутрішній політиці, гадаю, лише в бік демократії будуть зміни - за будь-якого президента".

"В економіці - це залежатиме від того, наскільки Україна інтегрується у Світову торговельну організацію. У зовнішній політиці великих можливостей для маневру немає: це лавірування між Росією й Заходом зі сподіванням, що Європейський Союз і НАТО врешті Україні відчинять двері. Росія й далі буде досить слабкою, щоб повністю асимілювати Україну у політиці, але в економіці, звісно, співпраця буде", - зазначив німецький політолог.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування