Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Розрив між Ющенком і Януковичем збільшується

П'ятниця, 18 червня 2004, 13:19
На президентських виборах понад третина населення готова підтримати опозицію, і лише 14% - владу.

Про це свідчать результати загальноукраїнського соціологічного опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" і Центром "Соціс" з 27 травня до 4 червня 2004 року.

Як нагадала науковий керівник Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна, у жовтні 2003 року співвідношення готових проголосувати за висуванця від опозиції і від влади було 29% проти 13% відповідно.

На початку червня 35.8% населення готові були підтримати кандидата від опозиційних політичних сил і значно менше (14.1%) — кандидата від влади. Проте для 32.5% опитаних провладність чи опозиційність кандидата не матиме значення, а 17.6% - не визначилися.

Якби вибори Президента України відбулися на початку червня, найбільше голосів у першому турі отримали б Ющенко і Янукович.

За Віктора Ющенка проголосувало б у першому турі 26.6% виборців,
за Віктора Януковича - 18.0%.

Петро Симоненко як кандидат у президенти на початку червня набрав би 9.3%,
Олександр Мороз – 5.4%,
Юлія Тимошенко – 4.7%,
Георгій Кірпа – 2.6%,
Анатолій Кінах – 2.1%,
Сергій Тігіпко – 1.8%,
Наталія Вітренко – 1.5%,
Віктор Медведчук – 1.3%,
Володимир Литвин – 0.3%,
Валерій Пустовойтенко – 0.3%.
Леонід Кучма у перелік можливих кандидатів включений не був.

13.1% опитаних з питання бажаного кандидата у Президенти ще не визначилися і 5.8% висловили бажання проголосувати проти всіх.

При цьому найвищою підтримкою Ющенко користується на Заході України (49.8%), Янукович і Симоненко – на Сході (відповідно 28% і 15.8%), а Мороз - у Центрі України (9.1%). Кінах, при дуже невисокому рейтингу в Центрі, на Сході й Заході (відповідно, 0.6%, 1.8% і 0.0%) України, має досить високу підтримку на Півдні – 8.2%.

Якби на початку червня відбувався другий тур виборів, у якому суперниками б виступали Віктор Ющенко та Віктор Янукович,

за Ющенка були готові проголосувати 37.9% опитаних (більше на 3%, ніж у травні),
за Януковича — 30.6%,
проти обох — 12.3%,
а 10.2% своєї позиції не визначили,
ще 7.3% не збираються брати участі у голосуванні.

Таким чином, у порівнянні з травнем, розрив між обома потенційними суперниками у другому турі зріс із 3% до більш як 7%.

При цьому, за словами Бекешкіної, серед виборців Ющенка більше тих, хто повністю впевнений у своєму виборі (52%), ніж серед виборців Віктора Януковича (44%).

У цих же двох політиків найвищих рівень повної довіри: у Ющенка – 24.3%, у Януковича – 15.8%. Далі за рівнем довіри ідуть Петро Симоненко (13.6%), Олександр Мороз (13.4%), Юлія Тимошенко (10.9%) і Леонід Кучма (9.8%).

Натомість найбільший негативний баланс довіри-недовіри мали Віктор Медведчук (–52%), Євген Марчук (-47%), Юлія Тимошенко (–47%) і Леонід Кучма (–45%). Далі за рівнем негативу йдуть Петро Симоненко (–34%), Олександр Мороз (–27%), Володимир Литвин (–36%), Сергій Тигипко (–28%), Віктор Янукович (–25%) і Віктор Ющенко (–15.5%). У порівнянні з попереднім місяцем істотним чином погіршився баланс довіри-недовіри до Євгена Марчука (на 8%), натомість цей показник поліпшився в Олександра Мороза (на 7%), Віктора Ющенка (на 3.5%) і Юлії Тимошенко (на 3%).

Оцінюючи загальну тенденцію проведення виборів в Україні, більшість опитаних (34%) вважає, що вибори стають все менш і менш демократичними. Протилежну думку поділяє 15% виборців, ще 32% опитаних не бачать якоїсь загальної тенденції.

Для абсолютної більшості населення (76%) чесна виборча кампанія важить більше, ніж перемога “свого” кандидата, отримана будь-якими методами (на це погоджується 10%).

При цьому, за інформацією Бекешкіної, як електорат Ющенка, так і електорат Януковича абсолютно однаково негативно ставляться до брудних методів боротьби – тільки по 18% їхніх виборців знайдуть виправдання для нечесної кампанії свого кандидата.

Трохи терпимішим до нечесних методів є електорат Тимошенко (21%), а найменш терпимим – комуністичний електорат Симоненка – 6%.

В середньому, як свідчить соцопитування, готові проголосувати за “свого” кандидата, якщо він вестиме кампанію нечесними методами, лише 13%. Іншого кандидата підтримають у такому випадку 28.5% виборців, проголосують проти всіх - 21%, а не підуть на вибори - 17%.

Опитування проводилося за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками й охоплює всі регіони України. Було опитано 1200 респондетів. Похибка репрезентативності не перевищує 3%.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування