Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Северінсен і Вольвенд оселяться в Україні восени 2004

Четвер, 3 червня 2004, 15:04
Представники ПАРЄ Ханне Северінсен і Рената Вольвенд збираються спостерігати за виборами президента України в жовтні 2004 року, а також приїхати до України ще раз перед виборами.

"Ми плануємо приїхати ще раз в середині вересня, а також безпосередньо спостерігати за виборами", - сказала Ханне Северінсен на прес-конференції за підсумками візиту до України.

Северінсен наголосила на важливості чесних виборів президента: "Я говорила і пану Литвину, і пану Януковичу, що чесні і прозорі вибори є запорукою майбутнього України. Україна знаходиться на перехресті. І якщо вони відбудуться неналежним чином, то ми по-іншому реагуватимемо на це".

Говорячи про вибори в Мукачевому, Северінсен не стала коментувати роль у цих подіях адміністрації президента. "Чи спеціально це зробила адміністрація президента, чи президент – я не знаю. Я сподіваюся, що розслідування притягне до суду тих, хто призвів до фальсифікації виборів", - додала вона.

На питання про тиск на народних депутатів Северінсен порадила заявляти про це публічно.

"Ми чули про те, що тиск здійснюється. Після виборів до Верховної Ради було багато тиску, оскільки люди змінювали свої фракції. Але якщо тиск здійснюється, люди мають підвестися і заявити про це", - зазначила доповідач ПАРЄ.

Северінсен сказала, що українське питання не буде розглядатися на сесії ПАРЄ в червні. "Якщо ми будемо виносити Україну на кожну сесію, то інші депутати ПАРЄ можуть сказати, що ви тільки і обговорюєте Україну", - додала вона.

Водночас Северінсен повідомила, що якщо "будуть проблеми, то ми можемо розглянути і на цій сесії".

Як відомо, українське питання уже слухали в січні цього року, а також у жовтні 2003.

Северінсен підкреслила, що навіть якщо українське питання не розглядатимуть на сесії ПАРЄ, "результати моніторингу будуть доведено до громадськості". "Ми не обов'язково виносимо питання країн у порядок денний Асамблеї, але також розглядаємо це на комітетах ПАРЄ", - пояснила вона.

Інший доповідач Ренате Вольвенд сказала, що Україна може мати чесні вибори "і без допомоги ПАРЄ".

"Політики, з якими ми спілкувалися, кажуть, що розуміють необхідність таких виборів. Якщо обіцянки будуть втілені у життя в найближчі тижні, то є сподівання, що вибори будуть чесними", - сказала Вольвенд.

Вона раніше пішла з прес-конференції, оскільки запізнювалася на літак. На прощання вона звернулася до журналістів із закликом слідкувати, як політики виконують дані доповідачам ПАРЄ обіцянки.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: