Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВС вважає, що Швенда діяв правильно, залишивши бюлетені в Мукачевому без нагляду

Четвер, 3 червня 2004, 18:43
Міністерство внутрішніх справ вважає, що працівники міліції, у тому числі заступник начальника Мукачівського міськвідділу Швенда діяли в межах своїх посадових повноважень в ніч викрадення бюлетенів та протоколів з результатами виборів у Мукачевому.

Про це йдеться у заяві Департаменту зв’язків з громадськістю МВС України, оприлюдненій у середу.

В заяві висловлюється здивування оприлюдненням Уповноваженим з прав людини Карпачовою у парламенті заяви сержанта міліції Джумелі щодо того, що зняття охорони з секретної кімнати з бюлетенями було санкціоноване самим Швендою.

"Оприлюднення такої заяви в стінах українського парламенту викликає закономірне здивування. Адже наведені відомості, які зафіксовано у написаному власноруч поясненні Джумелі, вже вивчалися в ході службового розслідування МВС України", - говориться у заяві .

"Його свідчення, а також вжиті правоохоронними органами заходи, спрямовані на встановлення дійсних обставин викрадення виборчих бюлетенів з приміщення Мукачівської міської ради, отримали належну правову оцінку", - зазначає Департамент.

Також Департамент звертає увагу, що Законом України "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" чи жодним іншим законодавчим актом "на міліцію не покладаються обов’язки щодо охорони й збереження виборчої документації".

Натомість охорона приміщень органів місцевого самоврядування зазвичай здійснюється силами підрозділів Державної служби охорони при МВС України при наявності укладеної угоди.

"Такої угоди між Мукачівським міськвідділом УМВС України в області та Мукачівською міською радою не було. Однак на прохання виконуючого обов’язки Мукачівського міського голови забезпечити охорону громадського порядку під час виборчої кампанії Мукачівським міськвідділом внутрішніх справ щодобово виділялися додаткові наряди працівників патрульно-постової служби міліції", - говориться в заяві.

Департамент нагадує , що 19 квітня близько 6 години, "після фактичного завершення виборчого процесу, охорону громадського порядку в місті за розпорядженням начальника Мукачівського міськвідділу внутрішніх справ було переведено з посиленого режиму на звичайний".

На цей час кімнату зберігання бюлетенів було взято під охоронну сигналізацію. В приміщенні міської ради знаходився сторож Левандовський, зазначається в заяві.

"За цих умов заступником начальника Мукачівського міськвідділу Швендою, який відповідав за організацію забезпечення правопорядку, було прийнято рішення посилити охорону території, що прилягає до приміщення міськради. Саме тому міліціонера Джумелю було направлено для посилення наряду міліції на центральних в’їзних воротах. Водночас було сформовано дві групи працівників міліції, які здійснювали патрулювання на вулицях, прилеглих до міської ради", - додає Департамент.

"Таким чином, працівники міліції, у тому числі заступник начальника Мукачівського міськвідділу Швенда , діяли в межах своїх посадових повноважень з урахуванням реального стану правопорядку на території, де вони несли службу", - наголошено у заяві.

Департамент також повідомляє, що в результаті проведення активних слідчих та оперативно-розшукових заходів 30 травня встановлено та затримано особу, яка підозрюється у причетності до скоєння викрадення виборчої документації.

Слідство у цій справі триває. Підрозділи Міністерства внутрішніх справ України здійснюють відповідні оперативно-розшукові заходи.

Читайте також:

МІЛІЦІЯ ЗАТРИМАЛА ЛЮДИНУ, ЩО ВИКРАЛА БЮЛЕТЕНІ В МУКАЧЕВОМУ

Для МВС заяви Жумелі "не сенсація"

Сержант із Мукачевого відтворює події ночі погрому


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування