Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КУЧМА ПОРІВНЯВ ЛИТВИНА З ГЕРОЄМ КІНОКОМЕДІЇ "БРИЛЬЯНТОВА РУКА"

Неділя, 11 липня 2004, 23:13
Президент Леонід Кучма критикує голову Верховної Ради Володимира Литвина за його нерозсудливі заяви.

Під час ефіру програми "Епіцентр" каналу "1+1" ведучий попросив Кучму прокоментувати заяву спікера, який в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" заявив, що його змусили очолити блок влади "За єдину Україну" на виборах-2002 і про своє лідерство там він дізнався з преси.

"Мені здається, він сам не вірив, коли такі речі говорив", - сказав на це Кучма.

"Я недавно подивився фільм, кінокомедію – "Брильянтова рука". Це мені трошки нагадує сюжет головного героя фільму. "Шол, подскользнулся, упал, очнулся – пєрєлом. Так і тут пріблізітєльно: шол, очнулся – лідєр блока "За єдину Україну". Шол, очнулся – глава Верховної Ради", - додав президент.

"Нам треба жити не по фільму, а реальністю. Треба завжди думати – особливо такого рівня політикам – що ти говориш", - заявив Кучма.

Водночас Кучма вважає, що до кінця паралелі між Литвиним і героєм кінокомедії проводити не можна. "Не буду посилатися на головного героя, який брильянти відніс до міліції. Тут паралель не можна ставити, бо брильянтів немає".

"Кожен політик десь спотикається, потім на другий день щось думає. Головне – робити відповідні висновки. Жити по правилам", - додав Кучма.

Водночас він сказав, що його з Литвином "зв'язує багато років спільної праці". "Ми з ним не один пуд солі разом з'їли. Мене обрали президентом, він прийшов до мене помічником, потім заступником глави АП, потім першим помічником, главою адміністрації...".

Як відомо, Литвин розповів у інтерв'ю, що "справді дуже не хотів іти в парламент, я просто не бачив себе в ролі депутата. По суті, я був поставлений перед фактом, оскільки дізнався про те, що очолюю список блоку "За Єдину Україну!", із засобів масової інформації... Я розмовляв із президентом і намагався переконати його в тому, що буде корисніше, якщо я залишуся рядовим депутатом. Але було прийняте рішення висувати мене на голову Верховної Ради..."

Це уже не перший раз, коли Кучма так відгукується про Литвина. Після однієї з парламентських криз, коли спікер не став на бік більшовиків, на прес-конференції Кучма розповів анекдот про "Вольдемара", який під час війны допомогав німцям. Багато оглядачів побачили у цьому герої Литвина.

***

Під час інтерв'ю "Епіцентру" Кучму також запитали, чи міг би він за роки свого президентства розігнати Верховну Раду. "Я б один раз розпустив парламент – якщо б в 1996 році вони за одну ніч не ухвалили Конституцію".

"Я переконаний, референдум я б виграв, і парламент пішов би у відставку", - сказав Кучма. Як відомо, напередодні ухвалення Конституції він підписав указ про референдум, на який виносився проект Основного закону та питання довіри до Верховної Ради.

Водночас Кучма сказав, що в інших випадках розпускати парламент – це ідея "з фантастики". "Я не думав, що можна зробити такий крок. Ми б опинилися в повній ізоляції. В такій ситуації, коли фінансова криза... Нас Захід і так не балував. А так нам би він і долару не дав".

"Не таємниця, що багато людей не задоволені нинішнім президентом. Але не менше незадоволених і парламентом. Чому наші дорогі депутати так поводяться? Чому багнетами зустрічають найважливіші, найпотрібніші законопроекти? Чому деякі зацікавлені у відсутності стабільності?"

За словами Кучми, серед депутатів багато "людей революції", які "не хочуть, щоб Україна розвивалася еволюційним шляхом". "Ми пам'ятаємо рухи, пов'язані у тому числі зі мною".

"Вони (депутати) все ще не усвідомили себе владою. Або не хочуть", - сказав президент.

"Українська Правда"

Читайте також інтерв'ю Литвина:

ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: "Я ПРОПОНУВАВ ВИХІД ІЗ СИТУАЦІЇ"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування