Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українці бідніші за росіян і білорусів, але вже живуть краще

П'ятниця, 16 липня 2004, 12:52
За минулий рік Україна, за індексом людського розвитку, перемістилася у світовій табелі з 75 на 70 місце. Україна має гірші показники ніж сусідні Росія і Білорусь.

Про це свідчить щорічна глобальна доповідь, яку готує програма розвитку Організації Об’єднаних Націй, повідомляє радіо "Свобода".

З її змістом журналістів познайомив виконуючий обов’язки постійного представника ПРООН в Україні Манодж Баснет, який підкреслив, що однією з найважливіших тем цьогорічної доповіді є спроба дослідити, як в усьому світі можна з повагою ставитися до розмаїття расової та етнічної, а також релігійної приналежності людей, що живуть поруч.

Як приклад, Манодж Баснет навів успішну роботу Програми Розвитку ООН в Криму:
"Те, що було можливим щодо спалаху міжнаціональних конфліктів у Кримській автономії, тепер, гадаю, пішло в небуття", - сказав він.

"Ці проблеми вже подолано. Звичайно, слід і далі працювати в цьому напрямку, досліджуючи, як найліпше облаштовувати кримськотатарський народ, і щоб при цьому росіянам та українцям також було добре. Слід, звичайно, дійти згоди, яку мову використовувати в школі – кримськотатарську, українську чи російську", - сказав Баснет.

"Ці проблеми й по сьогодні справді в Криму існують. Але ми не думаємо, що вирішення цих проблем не може піти шляхом військового конфлікту, як це сталося в Косові чи навіть у Чечні", - додав він.

ООН щороку готує й індекси людського розвитку країн світу. Там головні показники - тривалість життя, письменність і охоплення навчанням, а також ВВП на душу населення за паритету купівельної спроможності долара США.

У різні роки цей індекс щодо України коливався від 45 місця в світі 1994 року до 102-го місця 1998-го. У нинішній Доповіді вона з-поміж 177 країн посунулась на 70-те. Для порівняння: найкраще жити у Норвегії, Швеції, Австралії, Канаді та Бельгії. США – на 8-му місці, Польща на 37-му, Росія – на 57-му. Білорусія посіла 62 місце, випередивши Україну на вісім пунктів.

Щодо такого розриву експерти пояснюють, що ООНівці, які готують Глобальні доповіді, аж надто довіряють державній статистиці. Останньою ж в індексі людського розвитку стоїть Сьєрра-Леоне.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування