Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чернігівський п`ємонт Мороза

Понеділок, 19 липня 2004, 12:41
Князь Володимир Мономах ловив на Чернігівщині турів, а Олександр Мороз полонив електорат. У суботу, після відвідин центральної України та мітингу в Києві, кандидат у президенти від СПУ прибув на батьківщину свого найлютішого ворога всіх часів Леоніда Кучми.

Треба сказати, що Чернігівщина завжди була прихильна до соціалістів. І на президентських виборах 1999, і на парламентських 2002 Мороз тут набрав 15-16%. Цього разу він розраховує перевищити попередні досягнення.

Першою зупинкою Мороза був райцентр Бобровиця. За 10 хвилин до прибуття кандидата у президенти сільська площа була майже порожня, лише кілька лозунгів "Бобровиця за Мороза!", "Бобровиця за майбутнього президента Мороза!", "За чесну владу, за краще життя!" та рожевими прапорцями СПУ.

Але в момент приїзду Мороза на площі зібралося чоловік 300-400. Кандидата в президенти зустрічали за традицією хлібом-сіллю й дівчатками а ля обгортка радянського порошку "Наталка".

В Козельці – те ж саме. Тільки тепер Мороза вже зустрічали прапорцями шеренги по обидва боки вулиці, а людей було принаймні вдвічі більше. Вони радо шурхотіли прапорцями, бабці набожно примовляли "Хай вам Бог помагає, хай вас Бог береже" і пропихували наперед онучків – глянути на Мороза або навіть взяти автограф.

Втім, ці два мітинги видавалися дитячою забавкою порівняно з зібранням у Чернігові. О шостій вечора центральна площа міста перед обладміністрацією була на дві третини заповнена людьми, що прийшли послухати Мороза.

За словами редактора місцевої газети "Гарт" Дмитра Іванова, їх було 12-15 тисяч. На фоні прапорів СПУ виднілися транспаранти "Андріївка, Пікуль, Ріпки, Меншина за Мороза", "Соціалістам - так! Кучмі –ні!", "Обирай майбутнє – голосуй за Мороза!".

Людей розважали баришні-переможиці місцевих вокальних конкурсів та оклецькуватий панок, що співав пісні Поплавського. Тим часом народ десь починав заводити "Ой Мороз, Мороз, не морозь меня" та невдоволено вигукував "Харош петь, давай Мороза".

Про програму, родини Кучми і рибку для Януковича

Мороз не критикував владу, обмежившись аксіомою, що вона бандитська і злодійська. Далі він розповідав, що всі біди від того, що Україною керують три родини: київська, дніпропетровська та донецька. І президент Кучма обслуговує їх інтереси. Як приклад лідер соціалістів навів приватизацію "Криворіжсталі", яку Кучма передав своєму зятю.

За словами Мороза, схема виглядала так: береться 1,5-мільярдний кредит у "Азовсталі", яка банкрут, кладеться до кишені "відомого підприємця", далі перекладаються у бюджет, а підприємство вже в руках зятя.

Згаданий приклад виступав ілюстрацією до частини програми кандидата Мороза, де йшлося про те, що соціалісти не проти приватної власності, але вона повинна отримуватися законно з подальшими соціальними гарантіями працівникам.

Другий приклад – реверс "Одеса-Броди", коли нафтогін, за словами Мороза, опинився у власності конкретного російського бізнесмена, а Україна стала ще більш енергетично залежною. Ця ілюстрація – до пункту програми про те, що монополія на сировину має належати державі.

Також лідер соціалістів згадав уряду його трюк з бюджетом, коли "восени СПУ (хоча насправді вся опозиція) вимагала в жодному разі його не приймати, бо було приховано 8 мільярдів, а навесні уряд раптом таки знайшов щось з 5 мільярдів коштів".

Далі Мороз говорив про необхідність підвищення зарплат до 300 доларів, що дозволило б зупинити трудову імміграцію. Він згадав, як жінка, що працює в Італії написала листа у віршах сину, де просила зрозуміти, що вона там не від нелюбові до нього, а щоб, нагодувати його, вивчити і одягти. Бо, щоб врятувати паралізовану матір, мусить тут доглядати таких же немічних.

Втім, головний коник виступу – земля. Народ, який від своїх зданих в оренду колгоспам паїв, отримує здебільшого дідька лисого, дуже жваво відгукувався на всі пасажі Мороза.

Лідер соціалістів розповів, що "по новгород-сіверській дорозі поля засіяні лише по двісті метрів про президентське око, а далі ростуть будяки й берези". Далі Мороз сороміцько порівняв роздачу земельних паїв "як от відрізати чоловіку його достоїнство і потім дати йому користуватися".

Мороз наголошував, що обов’язково необхідно накласти мораторій на продаж землі. До речі, це, за його словами, чи не єдиний промах програми Ющенка, яку він загалом знову хвалив і називав гідною соціаліста.

Втім, Мороз попереджав селян, що кандидати їм обіцятимуть багато доброго, але просив зважати, що лише соціалісти дотримуються своїх обіцянок.

Слова Мороза перемежовувались виступами двох його соратників – керівника Чернігівської парторганізації Соцпартії депутата Рудьковського і колишнього лідера українського молодіжного руху Донія. Останній палко розповідав, як зустрівся в 1991 році з Морозом по різні боки барикад. Бо він відстоював незалежність, а в Мороза тоді були інші погляди. Але згодом все змінилося і вже в 1999 Доній переконався, що лідер СПУ єдиний чесний політик.

Головний пасаж лідера молодіжного руху – КПУ, СПУ, "Наша Україна" і БЮТ мають висунути єдиного кандидата. Але, "оскільки комуністи ніколи не проголосують з націоналіста, а націоналісти за комуніста", то Ющенко й Симоненко повинні зняти свої кандидатури на користь Мороза. Власне, про це Доній написав статтю, оприлюднену в "Українській правді".

Микола Рудьковський був не менш красномовним. Він патетичним тоном нагадував, що Мороз – це перша людина, яка повстала проти Кучми, перший, хто заявив про його причетність до вбивства Гонгадзе. Він наголошував, що при Морозі-президенті ферми не розтягатимуть на цеглу, на полях не ростимуть бур'яни, у Суркісів заберуть Чернігівське обленерго, а житимемо як у Швеції або 15 років тому.

"При Морозі-президенті ви не відчуєте назавтра, що в магазині стало більше хліба, але відчуєте, що влада стала чесна", - наголошував Рудьковський. І одразу ж перекидався на міліціонерів, що оберігали спокій мітингувальників: "Ну як же ж так, ви, що захищаєте закон, мусите агітувати за людину, яка сиділа?".

Ну а особливо вдався Рудьковському анекдот про Януковича і рибку, розказаний на мітингу у Чернігові:

"Поїхав Янукович на рибалку. Уявляєте, рибки йому захотілося. Ну сидить, нічого не ловиться. Аж раптом, бац, витягує золоту рибку. Ну та замолилася: відпусти, добрий чоловіче, виконаю твої три заповітні бажання.

Янукович подумав, подумав та й каже: Та в мене й так все є, пливи собі.

Пливе рибка й думає: нє, ну класний мужик, виконаю його перші три бажання.

І от їде Янукович з рибалки на своєму 600-му "мерседесі", а повз нього директор "Правекс-банку" на ролс-ройсі. І думає Янукович: о класна тачка, мені б таку. Бац, сидить він уже у ролс-ройсі. Приїздить на роботу, заходить в кабінет, а там чоловік-секретар дивиться модний канал, де жінки красиві ходять. Янукович глянув, зітхнув: От мені б таку кралю, а не цього хрича. Бац, і вже краля йому робить масаж шиї. Янукович сидить і думає, от би 25 років з плеч, я б їй такий масаж зробив!... Бац, сидить він у смугастій сорочці...на нарах. А йому з дверей: Янукович на виход!"...

А щоб такі анекдоти про прем’єрів і кандидатів у президенти не ходили, то, вважає Рудьковський, треба голосувати за Мороза, якому нічого боятися, скільки років скинути.

До речі, це не єдиний анекдот, який почули жителі Чернігівщині. Наприклад, у Козельці вже сам Сан Санич потішив публіку аж двома. Перший про те як "заходить Янукович до Кучми і питається: Леонід Даниловичу, а ви на третій строк підете? А Кучма йому: А ви?"

Ну а другий про те як Кучма заблудився у лісі і просив хлопчика його вивести, обіцяючи дати героя. А хлопчик спитався, чи дає він посмертно, бо тато обіцяв убити, як виведе.

При цьому Мороз не забув нагадати, що Кучма ще й сам може піти в президенти.

Влада не шкодить Морозу, а соціологію дає СБУ?

Крім цих розваг, Мороз розповів виборцям про листа до комуністів, де їх "не шантажують, а закликають" не повторити помилок 1999 року та підтримати кандидата-соціаліста, хоча у Симоненка "поки що" голосів на Сході більше.

Так само він нагадав активно використовувану СПУ тезу, що Ющенку може не вистачити голосів, щоб перемогти у другому турі.

Коментуючи в чергове для журналістів відомий пасаж Вінського про поріг у 42% для Ющенка (у випадку "четвірки") і 56% для Мороза, Сан Санич зазначив, що довіряє словам свого першого заступника. Бо він "найкращий технолог в Україні, оскільки успішно провів дві кампанії в умовах шаленого тиску". А ще ж у соціалістів є "соціологія, яку роблять для влади, та й СБУ потроху зливає інформацію".

До речі, влада поки не чинить перепон агітаційній кампанії Мороза – за його ж словами. Єдине, губернатори якось масово починають хворіти перед його приїздом до області. А в решті соціалісти вже навчені гірким досвідом і убезпечилися від владних перепон на найвищому рівні.

Втім, навіть незважаючи на це Мороз наполягає на об'єднанні опозиції проти фальсифікації виборів. І не просто підписати декларацію як у Ющенка, а зібратися на рівні штабів і розписати, хто за що відповідає.

Рудьковський починає революцію, а електорат просить об'єднання

Тим часом, Микола Рудьковський формою агітації за Мороза в регіоні обрав революцією за чесну владу в Чернігові. Депутат ініціює відставку мера, акції щодо якої заплановано на 31 липня. При цьому він навіть не виключає мерства для себе, аби тільки вибори були чесними. На що слухачі схвально піднімали догори прапорці СПУ.

Рудьковського тут знає кожний зустрічний. На відміну від обраного в окрузі депутата Ярославського. Як кажуть мешканці Чернігова, він їх "купіл і забил". До Рудьковського біжать скаржитися на розбиті дороги, на те, що хтось давав по 30 гривень за Ющенка, що райадміністрація вже двічі викликала на килим, щоб забезпечили підтримку Януковича...

Щоправда, навіть балакучому Рудьковському іноді бракує слів для пояснень. Зокрема, щодо необ'єднання з Ющенком. Так було в Козельці під час суперечки з місцевою мешканкою.

Рудьковський вже й згадав, що Безсмертний був представником президента, і Порошенко входив до СДПУ(о), але не допомогло. Розпашіла жінка, подібно до волаючого у пустелі, доводила, що якщо соціалісти не підтримають Ющенка, то виграє Янукович. "Ви ж подивіться, що робиться. Вони вже нас нагинають! Якщо не об'єднаємося, то переможе Янукович!", - кричала вона.

І вона була не одна. Представниця в дільничній комісії від СПУ ділилася своїми побоюваннями. За її словами, Мороза на Чернігівщині люблять і підтримують більше від Ющенка, але ж він не переможе. Ні, добровільно за Януковича тут мало хто проголосує, але ж примусять, зроблять як завжди – залякають, заплатять...

І ще. Спостереження за мітингувальниками показали, що хоч вони прийшли на Мороза, не всі вони кажуть, що голосуватимуть за нього. Іноді це було відчутно за відсутністю скандування "Мороз!" чи принаймні плескання в долоні. Це протестний електорат, який дуже стомився від нинішньої влади і який шукає правди. Частина з них знайшла її в Морозі. А кому дістануться інші?



Читайте також:

Ющенко програє вибори, але стане прем'єром у президента Мороза

Мороз похвалив програму Ющенка. А Плюща назвав анекдотом

Новий опозиційний кандидат


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування