Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЛИТВИН ПРОРОКУЄ АНТИОЛІГАРХІЧНИЙ ПЕРЕВОРОТ

П'ятниця, 2 липня 2004, 11:50
Верховна Рада має все зробити, щоб президентські вибори 2004 були чесними і прозорими.

Про це заявив спікер парламенту Володимир Литвин, виступаючи в п'ятницю перед парламентом з нагоди закриття п'ятої сесії Верховної Ради.

"Рано чи пізно Україна прийде до ідеї антиолігархічного перевороту. Краще це зробити якомога раніше без революцій, потрясіння, цивілізовано", - зазначив Литвин.

Він наголосив на необхідності відокремити бізнес від влади на усіх рівнях і усіх гілках.

У зв'язку з цим спікер наголосив на ролі Верховної Ради як місця знаходження компромісу. Він назвав парламент своєрідним "круглим столом", за яким всі сили повинні шукати порозуміння.

За словами Литвина, на роботі п'ятої сесії позначалося "грозове дихання" кампанії з виборів президента, хоча офіційно вона стартує лише 3 липня.

Він відзначив, що навколо постаті майбутнього голови держави нагнітаються пристрасті, до яких прикуто пильну увагу міжнародних спостерігачів.

"Перебуваючи у вирі політичних пристрастей, персоніфікуючи особу наступного президента ми не говоримо про принципи, на яких буде вибудовуватися внутрішня і зовнішня політика держави", - зазначив Литвин.

"Головне мати передбачуваність і на основі зробленого вийти на нову якість. Треба дати відповідь на такі важливі питання: чи зуміє президент зупинити поширення такого явища як корупція, поширення влади олігархічно-кланових груп, таких принизливих явищ як зубожіння народу, що підриває віру у справедливість державного устрою України, шкодить міжнародному іміджу".

"Президентські вибори – це момент істини для України і українського народу. Ми не повинні дозволити будь-якій економічній, політичній чи адміністративній силі нав'язати народу свою особисту волю, вплинути на результати його волевиявлення"

На думку Литвина, Верховна Рада має все зробити, щоб президентські вибори 2004 були чесними і прозорими, вона повинна стати "суспільним організатором і контролером президентської кампанії, організатором суспільно-політичного діалогу якісно нового рівня, щоб забезпечити загальнонаціональне порозуміння".

За його словами, цей процес має включати такі складові: по-перше "визначення базових цінностей для кандидатів в президенти, на яких вони вибудовуватимуть свої програми і здійснювати практичну діяльність, таких цінностей, які є прийнятними для більшості народу, що забезпечать стабільність незалежно від результатів виборів".

Другим пунктом Литвин назвав підписання угоди між кандидатами про чесні вибори, що дозволить людям "свідомо вибрати проект майбутнього України".

Спікер наголосив, що не можна допустити, щоб чотири місяці передвиборчих змагань були сповнені ворожнечею і в черговий раз принизили країну. "Кожен кандидат повинен пам'ятати, що можна виграти вибори і програти країну", - підкреслив Литвин.

Третім пунктом він назвав те, що "суспільство має бути зорієнтоване не на конкретного переможця, а на нормальний життєвий ритм без тріумфу переможців над переможеними в українському виконанні".

Спікер назвав надзавданням парламенту в ці місяці стати справді захисником народу, повернути довіру до Верховної Ради, утвердити парламентаризм, закликав депутатів знайти спільну мову, а не розходитись на політичні барикади, з яких важко повертатись.

Литвин закликав Верховну Раду "у ці чотири місяці міжсезоння справді випростатися і стати справді вищим представником українського народу".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування