Турчинов: розроблена Медведчуком стратегія фальсифікації виборів вже діє

Четвер, 8 липня 2004, 14:07
Адміністрацією президента розроблено масштабний сценарій фальсифікації президентських виборів 2004 року в Україні.

Про це у четвер заявив журналістам перший заступник голови партії "Батьківщина" Олександр Турчинов.

За його словами, створеним в АП оперативним штабом, який очолює безпосередньо Віктор Медведчук, розроблено стратегію такої фальсифікації. Штабу підпорядковано спеціальні оперативні підрозділи МВС, СБУ та ГПУ, а також персонально Медведчуком формуються оперативні адміністративні штаби в усіх регіонах з опорним групами, закріпленими за кожною виборчою дільницею.

Адміністративно-фінансова підтримка спецоперацій (добір фігурантів справ, підкуп, залякування, або звільнення місцевих чиновників та силовиків, що не бажають брати участі в операції) нібито здійснюється через облдержадміністрації.

Початковим моментом плану фальсифікації, який уже можна спостерігати, є, на переконання Турчинова, "висування технічних кандидатів у президенти", якими є "нікому невідомі люди – навіть не аутсайдери української політики, а просто прізвища".

Депутат підкреслив, що внесення застави та збирання підписів на підтримку таких "технічних" кандитатів вимагатиме від влади задіяння значних фінансових ресурів, тому що "збирати підписи під Ющенка або Тимошенко не є проблемою, а під Івана Івановича – це можна тільки за кошти".

Робиться це, переконаний Турчинов, "щоб отримати переважну більшість представників у виборчих комісіях всіх рівнів".

Крім того, за інформацією Турчинова, для всіх дільниць, де планують проводити фальсифікацію, виготовлять інший комплект виборчих бюлетенів з відмітками, що відповідають даним фіктивних протоколів.

Після закінчення підрахунку голосів і закриття дільниць представниками силових структур, що відповідають за збереження матеріалів виборів, буде проведена підміна всього пакету бюлетенів і необхідної документації. Підписи членів комісій від опозиції професійно підроблять. На кожному фальсифікаті стоятиме справжній штамп.

Саме ці протоколи, вважає Турчинов, будуть направлені в ЦВК, а справжні протоколи буде знищено дорогою між виборчою дільницею та окружною комісією. Забезпечення такої підміни покладено на СБУ, вважає Турчинов.

В той же час, на переконання заступника Юлії Тимошенко, в день голосування підконтрольні члени комісій, тобто більшість їх складу, відмовляться, всупереч закону, підписувати копії протоколів для спостерігачів від опозиції, які могли б служити доказом фальсифікації.

Саме на підставі фальшивих протоколів, підтверджених фальшивими ж бюлетенями, ЦВК оголосить результати на користь кандидата від влади, вважає Турчинов.

Турчинов не вважає названий варіант фальсифікації остаточним і припускає, що після оприлюднення в нього будуть вноситися зміни. Разом з тим депутат наголошує, що "показав схему, яка на вищому рівні узгоджена". Ця ж схема, на його переконання, реалізовувалася і в Мукачевому.

Турчинов переконаний, що "ця схема готувалася саме під висування Леоніда Даниловича Кучми", але може бути застосована під будь-якого кандидата від влади. Як зауважив заступник голови БЮТ, "з"їзд соціал-демократів об"єднаних, який перенесений, також пов"язаний з тим, що вони до останнього намагаються переконати Леоніда Даниловича ризикнути".

Народний депутат також не виключає, що ЗМІ, які об"єктивно висвітлюють хід виборчої кампанії, "можливо, навіть не доживуть до завершення виборчої кампанії".
Серед таких кандидатів на знищення Турчинов назвав телевізійний "5-й канал", а також газети “Україна молода”, “Вечірні вісті”, інтернет-видання “Українська правда”, “Главред”, “Обком”.

За його словами, продовжуватимуться такі акції, як "компрометація опозиційних діячів, фабрикація кримінальних справ", фальсифікація поточних досліджень громадської думки стосовно кандидата від влади і його конкурентів.

"Запорукою (перемоги) може бути тільки одне – до ЦВК повинні потрапити справжні протоколи", - підкресли в Турчинов.

На думку Турчинова, така масштабна схема фальсифікації може бути задіяна тільки один раз. А оскільки "переконати, що Янукович має 51% (підтримки) – це неможливо", скоріше за все її реалізація розрахована на другий тур.

З іншого боку, на думку Турчинова, не можна виключати визнання виборів недійсними, а також ні зняття опозиційного кандидата з реєстрації, "ні його фізичного знищення".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування