Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Канал "1+1" любить Януковича вчетверо сильніше, ніж народ

Вівторок, 14 вересня 2004, 15:04
Симпатії загальнонаціональних телеканалів кардинально відрізнялися від симпатій громадян, засвідчених результатами соцопитувань.

Про це під час прес-конференції, що відбулася в рамках акцій коаліції "Новий вибір-2004", повідомив голова комітету "Рівність можливостей" Олександр Чекмишев, говориться в прес-релізі організації.

Так, рівень симпатій програми ТСН (1+1) до Віктора Януковича майже вчетверо перевищив рівень симпатій виборців, зафіксований соціологами Фонду "Демократичні ініціативи" та Центру "Соціс" в період 19-26 серпня.

Водночас рівень симпатій виборців до Віктора Ющенка майже утричі перевищував рівень симпатій цієї телепрограми. Майже аналогічно виглядав баланс симпатій ЗМІ та громадян на УТ-1, Інтері, Новому каналі, ICTV, СТБ та ТРК "Україна".

Період із 6 по 12 вересня підтвердив тенденції попереднього тижня. Лідерами з обсягами ефірного часу на більшості телеканалів залишалися Віктор Янукович та Віктор Ющенко. Віктора Януковича представляли переважно у позитивній тональності, а Віктора Ющенка - як у "негативі", так і в позитиві.

Проте, порівняно з минулим тижнем, відверто негативної інформації на адресу Віктора Ющенка стало менше.

У загальнодержавній пресі за період з 6 по 12 вересня негативної інформації, оприлюдненої цього тижня про Віктора Януковича, виявилося більше, ніж позитивної, за рахунок посилення критики його діяльності газетами "Україна молода" та "Сільські вісті".

Під виглядом авторського матеріалу газета "2000" передрукувала політичну рекламу (інтерв’ю з Йосифом Вінським) із "Сільських вістей" - видання, що традиційно асоціюється із СПУ.

"Соціальний моніторинг" також указує на перекручуванні результатів соцопитувань. Так, згідно згаданих даних опитувань Віктор Янукович упевнено набирає відсотки, а Віктор Ющенко стабільно тримає свій рейтинг.

У програмі "Факти" (ICTV) стверджувалося, що рейтинг Віктора Ющенка навіть зріс на 2%, а розрив між фаворитами становить 7%. Натомість програма "Вісті" (Перший національний) та "Подробиці" (Інтер) 8 вересня інформували про скорочення розриву між Віктором Ющенком та Віктором Януковичем до 1%.

8 та 9 вересня програма ТСН (1+1) подала майже ідентичні сюжети про це соцопитування, де наголошувалося на скороченні відриву у рейтингах Віктора Ющенка та Віктора Януковича до 3%.

Натомість "5 канал" оприлюднив результати іншого соцопитування, згідно з яким різниця між Віктором Ющенком та Віктором Януковичем навпаки становить 7%.

Комітет "Рівність можливостей"/Асоціація "Спільний простір" вказує, що "зухвале ігнорування принципів чесної журналістики, зафіксоване наприкінці серпня – на початку вересня, залишатиметься "домінуючою тенденцією президентської кампанії".
Щоденний моніторинг проводився у 24 регіонах на вибірці 93-х регіональних телепрограм та 126 газет. У Києві досліджувалися матеріали 12 інформаційних телепрограм та 10 газет.


Читайте також розділ "Української правди", присвячений виборам президента: чому судимості Януковича більше не повинні лякати людей, що спільного між Катериною Чумаченко та Миколою Мельниченком, хто з кандидатів збирається забрати в Порошенка "5 канал", що сказала Ющенку його мама, за що Зінченко пропонує дякувати Медведчуку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування