Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратуру і МВС звинувачують в "брудній метушні" навколо справи Гонгадзе

Четвер, 16 вересня 2004, 14:15
У Сімферополі в четвер близько ста чоловік провели мітинг-реквієм пам'яті журналіста Георгія Гонгадзе.

За його підсумками ухвалено звернення до прокуратури Криму, Генпрокуратури й інших правоохоронних органів України, у якому учасники констатували нездорову ситуацію в інформаційній сфері автономії і всієї країни напередодні виборів.

В акції брали участь, в основному, представники опозиційних партій, блоку "Наша Україна", "Яблуко", СПУ і Блоку Юлії Тимошенко, а також студенти. У руках вони тримали плакати: "Убивство журналіста - ганьба держави!" і "Вимагаємо покарати убивць".

У прийнятому звертанні відзначається, що сьогодні більшість ЗМІ працюють у режимі, що суперечить професійним стандартам журналістики, потребам суспільства і вимогам закону про рівні можливості для кандидатів у президенти.

Автори документа нагадують, що вже довгі роки міжнародні журналістські організації відносять Україну до розряду країн, де придушується свобода слова.

У зверненні також стверджується, що в Україні сьогодні насаджується цензура, а клани прагнуть монополізувати інформаційний ринок, у журналістському середовищі процвітає самоцензура, а залякування, побиття й убивство журналістів стали реальністю.

Автори переконані, що багато в чому в такій ситуації винні правоохоронні структури, оскільки замість виконання свого професійного обов'язку вони нерідко затягують розслідування справ проти журналістів або "покривають" високопоставлених замовників злочинів проти працівників мас-медіа.

Яскравим символом небажання чесно виконувати свій обов'язок і захистити свободу слова автори звернення називають "багаторічну неправду правоохоронців із приводу звірячого убивства в 2000 році Георгія Гонгадзе", коли "замість оперативних слідчих дій органи МВС і прокуратури затіяли брудну метушню навколо цієї справи".

Звернення закликає правоохоронців оперативно проводити розслідування справ, пов'язаних з журналістами, встановлення істини в "справі Гонгадзе" і оголошення результату цієї справи.

По закінченні мітингу, його учасники пройшли маршем до будинку кримської прокуратури, де передали звернення прокуророві автономії. Крім того, вони запалили свічі і поставили їх біля воріт будинку прокуратури.

Інтерфакс-Україна

Як Вітренко конкуруватиме з Паоло Коельо, чому судимості Януковича більше не повинні лякати людей, що спільного між Катериною Чумаченко та Миколою Мельниченком, хто з кандидатів збирається забрати в Порошенка "5 канал", що сказала Ющенку його мама, за що Зінченко пропонує дякувати Медведчуку - читайте про це у розділі "Української правди", присвяченому виборам президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування