Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мирослава Гонгадзе просить не бути співучасниками злочинів Кучми

Середа, 22 вересня 2004, 20:34
Дружина журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава вважає зневагою до тих, хто втратив життя з вини режиму Кучми, ухвалення закону про гарантії президенту, який розглядатиметься в четвер у парламенті

Про це йдеться в заяві Мирослави Гонгадзе, переданій до "Української правди".

"Прийняття подібного законопроекту я вважаю відвертим попранням принципу верховенства права та зневагою до тих, хто втратив життя внаслідок вказівок із президентського кабінету", - говориться в заяві.

Мета надання таких гарантій, вважає вона, одна – дозволити президенту Кучмі уникнути юридичної відповідальності за скоєні ним кримінальні злочини.

"Президент Кучма та його оточення завжди почували себе безкарними - переслідуючи політичних опонентів та вбиваючи незручних журналістів", зазначає Мирослава.

"Вони почувають себе безкарними зараз – здійснюючи політичний та фізичний тиск на лідерів опозиції і тим самим позбавляючи нас, громадян, права вибору", - зазначає Гонгадзе.

За її словами, ті, хто проголосують за гарантії Кучми, "стануть співучасниками злочинів скоєних Кучмою за час його правління".

Вона також наголосила, що ті , хто розраховують, що такими гарантіями вони "спонукають президента мирно віддати владу, насправді нададуть Кучмі карт-бланш на використання будь-яких способів, щоб забезпечити перемогу свого "спадкоємця".

Мирослава нагадала, що Конституція України гарантує рівність усіх громадян перед законом.

"Надання будь-яких додаткових гарантій недоторканності президента вже після припинення ним повноважень буде суперечити Основному Закону", - вважає вона.

"Врешті, довічний імунітет Кучмі стане гарантією того, що українські громадяни назавжди втратять можливість добитись справедливості у своїй державі, а суспільство - знати правду", - зазначає дружина Гонгадзе.

Вона висловила переконання, що розпочинати дискусію про надання президенту імунітету можна лише у тому випадку, якщо він визнає "ступінь своєї причетності до численних злочинів проти своїх громадян та покається перед своїми жертвами".

У свою чергу фракція СПУ закликала не підтримувати закон про гарантії президента.

"Соціалісти вважають неприпустимими ігрища по відбілюванню режиму Кучми від цього (вбивства Гонгадзе) та інших злочинів. У зв'язку з цим фракція СПУ закликає всіх політиків - від Пустовойтенка і Шарова до Ющенка - відмовитися від ідеї амністії президента", - говориться в заяві Соцпартії, поширеній її прес-службою.

В заяві також названо спробою "відбілити" президента Кучми фільм журналіста Володимира Ар'єва, який вийшов на 5-му каналі, де висловлюється версія організації вбивства Гонгадзе російськими спецслужбами, які знали про розмови в кабінеті Кучми.


Читайте також:

Парламент готується дати гарантії недоторканності Кучмі


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування