Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кінець епохи Кучми. "Цокатися" не будемо

П'ятниця, 3 вересня 2004, 11:56
"В Україні сьогодні йде брутальне порушення прав людини, під загрозою демократія... Це дуже серйозні речі. Нам зараз ближче до 37-го року, ніж до майбутнього нормального суспільства".

Це – не виступ опозиційного політика. Ці слова належать Леонідові Макаровичу Кравчуку, першому президенту сучасної України (інтерв’ю журналу "Універсум", №5-6 за 1995 рік, С.27-31). Так він давав оцінку Україні Кучми у 1995-му. Нині Леонід Макарович – серед тих, хто захищає нинішню владу.

Але чи змінилася атмосфера в Україні-2004? До чого їй ближче: 37-го року чи "майбутнього нормального суспільства"?

Либонь, найбільш рельєфно особливості суспільної атмосфери, відносин "влада-народ" виявляються під час виборів. Час, коли суспільство отримує шанс закликати владу до відповідальності, довірити керівництво країною іншій політичній силі, є справжнім іспитом для влади на зрілість і демократичність.

Чи будуть можновладці триматися за крісла "зубами й пазурами", використовуючи увесь наявний арсенал методів і ресурсів – а чи дозволять громаді вільно визначатися. Недарма чесні і прозорі вибори і цивілізована зміна влади є одним із основних критеріїв для визнання певного політичного режиму демократичним.

Аби не бути упередженими у відповіді на ці питання, звернімося до даних організації, що здійснює моніторинг подій в Україні під час виборчої кампанії – Комітету виборців України. Експертами цієї організації підготовлено звіт, у якому підсумовані порушення законодавства, здійснені у липні 2004 року.

За свідченням авторів звіту, до нього потрапили лише перевірені факти, задокументовані, такі, що можуть бути засвідчені. Таким чином, звіт показує лише верхівку айсберга під назвою "організація виборів в Україні".

Про його грізну підводну частину свідчить сумний соціологічний факт: за даними опитування, проведеного наприкінці серпня Фондом "Демократичні ініціативи" і Центром "Социс", із порушеннями виборчого законодавства особисто стикалися 46% опитаних.

Але споглядання навіть вершини цього "айсбергу" приводить до неприємного висновку: оцінка, виставлена нинішній владі Кравчуком у 1995-му, справедлива досьогодні.

"Наступне десятиліття має бути - і, я переконаний, буде - продовженням, а не зміною і не запереченням десятиріччя, що закінчується. Повторю: не запереченням і не зміною, а продовженням", - заявив президент Кучма під час своєї урочистої промови з нагоди Дня незалежності України, яка чомусь вийшла одою 10-ї річниці його перебування на посаді.

А ось декілька ілюстрацій зі згаданого звіту, які дають зрозуміти методи того, як буде забезпечуватися "не зміна, а продовження":

...16 липня райдержадміністрація м. Біла Церква провела розширену колегію, на яку запросили всіх сільських голів і керівників сільськогосподарських та промислових підприємств. Їм поставили завдання за дві доби зібрати підписи за кандидата у президенти від влади. При цьому голова райдержадміністрації пан Вахній попередив присутніх: хто не забезпечить перемоги кандидата, того ноги в районі після 31 жовтня не буде...

...Головний лікар Васильківської лікарні у Київській області пані Пацало нещодавно здійснювала тиск на медперсонал - збирати підписи за Януковича, при цьому попереджуючи, що "хто підписався за кандидата від влади, не має права підписуватися за інших кандидатів, а якщо хтось підпишеться, то мені стане відомо, бо списки потім здаються до ЦВК, а там у мене є свої люди"...

...Мешканець села Есхар Чугуївського р-ну пан Голуб подав заяву на адресу Чугуївського міжрайонного прокурора про тиск з боку працівників правоохоронних органів та райдержадміністрації.

Голуб був затриманий правоохоронними органами під час розповсюдження опозиційних газет. Після затримання працівники правоохоронних органів неодноразово навідувалися до нього у гості, а заступник голови райдержадміністрації запропонував йому працювати на іншого кандидата. Після відмови розпочався тиск на родичів...


Наведені випадки не є поодинокими. Серед методів забезпечення спадковості режиму – не тільки використання адмінресурсу та правоохоронних органів, але й цілий арсенал надійних, перевірених за попереднє (попередні!) десятиріччя засобів – від підкупу виборців до "топорного" криміналу. Усі ці методи влада загрожує передати у спадок своїм нащадкам. Мовляв, цінуйте наші напрацювання, вдосконалюйте:

"Сучасному поколінню бракує усвідомлення, що ми живемо в державі, якої вчора ще не існувало і яку треба вдосконалювати - саме як державу. Таке усвідомлення, з одного боку, допомагає людині з розумінням ставитись до вад нинішньої державної влади, а з іншого - відчувати себе учасником державної розбудови", - зауважив Гарант послідовності під час уже згаданої промови.

Тільки й розподілом ділянок на будівництві держави буде займатися влада – а якщо якась "баба-яга протів", то усунемо її як "деструктивний елемент":

...13 серпня під тиском влади змушений був звільнитися з роботи головний редактор газети "Новости Чугуева", друкованого органу міської ради. Річ у тім, що 7 серпня "Новости Чугуева" надрукували статтю депутата міськради Вікторії Токар, члена фракції "Наша Україна", де, крім критики на адресу міських властей, депутат окремо наголосила на неприхованому порушенні ними Закону "Про вибори президента України" на користь висуванця чинної влади.

9 серпня головний редактор газети Юрій Чумак за особистою вказівкою міського голови Галини Мінаєвої був усунутий від виконання своїх обов’язків, а за кілька днів мер особисто запропонувала йому добровільно-примусово подати заяву про звільнення.

"Як керівник видання, для всебічного висвітлення ситуації я намагався друкувати думки представників усіх політичних сил, котрі цього прагнули, – повідомив "Німецькій Хвилі" Юрій Чумак. – Але виходить, що я змушений звільнитись саме після публікації статті представника блоку "Наша Україна".

...26 липня працівникам Хмельницького обласного художнього музею надійшла вказівка поставити свої підписи в підписному листі на підтримку Януковича. Бланк листа було вручено директору музею керівництвом управління культури облдержадміністрації з "проханням" обов'язкового стовідсоткового підписання всіма членами колективу. Врешті-решт, музей – державна установа, фінансується з бюджету, тому всі зобов'язані підтримати кандидатуру прем’єр-міністра. Якщо директор музею не забезпечить виконання цього "прохання", це означатиме його невідповідність посаді з відповідними висновками та наслідками.


Об’єктами застосування подібних "технологій" зазвичай стають прості люди, а "прості люди, - розмірковує президент, хочуть стабільності".

Так давайте ж "залізною рукою" забезпечимо її, щоби наш народ мимоволі не помилився напрямом докладання зусиль. Тільки виходить, що народу намагаються "зробити добра більше, ніж він може витримати", а чи не від того застерігав усіх доброзичників на цьому світі шановний Гарант стабільності?

А за ціною навернення усіх, хто "загубився", на "путь істинну", влада, як видно, не постояла.

Згадаємо хоча б горезвісний прецедент "КамАЗ проти лідера опозиції". Проте, відомі й інші – наприклад, ...9 липня в 7-8 км від Житомира два автомобілі – "Мерседес" та "БМВ", взявши автомобіль народного депутата Андрія Шкіля "у лещата", змусили його зупинитись. Після цього невідомі, що знаходились в авто нападників, змусили Андрія Шкіля вийти з автомобіля та почали його бити.

Побиття тривало приблизно 10 хвилин, потім нападники посідали в машини та поїхали. На першому ж посту ДАІ Шкіль повідомив про напад і вже за 40 хвилин від початку розшуку вищезгаданий "БМВ" був затриманий. Дії міліції після цього залишаються загадкою: одному з нападників відразу вдалося втекти із Бердичівського КПЗ, а інших двох із часом було переведено в статус свідків та звільнено з-під варти.


Поділитися спогадами "раді" й ті, хто 4 липня діставався до Києва на мітинг з нагоди висування Ющенка кандидатом у президенти.

...Власники автотранспорту були заздалегідь попереджені про проблеми, які можуть виникнути, якщо вони погодяться 3-4 липня перевозити організовані групи людей до Києва. Зокрема, у відповідних місцях з‘явились співробітники ДАІ, які під різними приводами стали вилучати у водіїв їхні посвідчення.

На виїзді з міст Кіровоград, Компанієвка, Знам’янка, Світловодськ перевірявся й затримувався не тільки автобусний, а й легковий особистий транспорт. На великій вузловій станції Знам’янка касири отримали указ не продавати білети організованим групам. Провідники вагонів, посилаючись на те, що в поїзді їдуть представники силових структур, відмовлялись брати бажаючих доїхати до Києва.

...Херсонських автобусів, які везли прихильників Ющенка до Києва 4 липня, 11 разів зупиняли працівники ДАІ, перевіряючи документи та списки тих, хто там знаходився.

Наступного дня (5 липня) начальник Дніпровського ДАІ міста Херсона зняв усі номери з автобусів, які були орендовані на поїздку до Києва, конфіскувавши у водіїв документи і сказавши, що вони були попереджені, що виїжджати у таких справах з міста їм не дозволялось.


Ще на початку своєї промови президент відзначив цінність свободи. Проте, вочевидь, свобода пересування у розумінні влади до поняття свободи не належить.

Як і свобода слова. Незважаючи на зауваження нашого Гаранта свободи щодо того, що "теза про те, що Україна не готова вступати в європейські інститути через брак демократії, свободи слова і так далі..." є сумнівною, та навіть "димовою завісою", - "димовою завісою" виглядає скоріше робота наших ЗМІ під тиском, чи на замовлення влади.

Комітет "Рівність можливостей" та асоціація "Спільний простір", які здійснюють постійний моніторинг ЗМІ, відзначає значне кількісне переважання повідомлень про кандидата від влади над іншими кандидатами. А УТ-1, 1+1 та Інтер, за даними цього моніторингу, також відзначаються переважанням негативних матеріалів про Ющенка.

На шпальтах ЗМІ з цього приводу стало модним цитувати старий і сумний анекдот про репортаж із забігу між Картером і Брежнєвим. Той, у якому ТАРС прокоментував перемогу Картера так: "Тоді-то й там-то відбувся міжнародний забіг між... перелік регалій... Леонідом Іллічем Брежнєвим і президентом США Картером. Леонід Ілліч прийшов другим, Картер – передостаннім".

Це вам нічого не нагадує? Тоді – факти:

...Канал "1+1" 10 липня висвітлював висування на посаду президента Кінаха, що відбувалося у Жовтневому палаці у Києві. Під час з‘їзду "за" висування кандидатури Кінаха насправді проголосувало 498 делегатів (94%), 28 (представники Донецької й Луганської областей) проголосували "проти", 4 утрималися. У відповідь на репліки делегатів із Донбасу в залі лунав свист і крики "ганьба!".

Після зачитування протоколу лічильної комісії зал встав і довго аплодував висунутому кандидату. А тепер порівняємо з текстом новин на "1+1": "Значна частина делегатів з'їзду…була проти цього рішення", "За словами багатьох делегатів з'їзду, більшість рядових партійців підтримує на президентських виборах Віктора Януковича". В результаті монтажу крики "ганьба!" і свист адресуються проголосованому абсолютною більшістю рішенню з'їзду.

...В номері від 4 серпня газети "Президентський вісник" (засновником якої є державне управління справами президента) вміщено текст під заголовком: "Вашингтон Таймс": "президент Янукович – найкращий шанс для України". Насправді, газета передрукувала лист читача до редакції "Вашингтон Таймс", подавши його зміст як позицію газети.


Тим часом Кучма нагадав нам, що: "Україна проводить вчетверте вибори глави держави", - і наголосив: "Вона знову, як і в усіх попередніх випадках, продемонструє свою здатність відповідно до букви Закону здійснити цю найважливішу й найвідповідальнішу демократичну процедуру".

Який саме закон мав на увазі Гарант законності, зважаючи на наведені у звіті КВУ факти – невідомо. З приводу цього виникають два припущення - або існує альтернативний закон про вибори президента, якого дотримується влада, або треба списувати цю тезу Кучми на неякісну роботу його інформаторів, ба навіть на історичну амнезію "батька нації".

Принаймні, певні положення альтернативного закону можна викласти з досвіду проведення виборів – "відповідним кандидатам дозволяється масштабне використання адмінресурсу, тиск на виборців та узалежнення судів; заохочується проведення агітації у робочий час в установах та на підприємствах, обман та підкуп виборців на різних стадіях виборчого процесу; не забороняються та не караються кримінальні дії".

Про дотримання саме такого "закону" вже зараз свідчать факти кампанії:

...окрім офіційних штабів та приймалень висуванця влади Януковича, безпосередньо його передвиборчою кампанією займаються чиновники державних адміністрацій, утворюючи потужні "тіньові" штаби.

Наприклад, Лозівський міський штаб Януковича у Харківській області фактично очолює начальник відділу контролю виконкому (Крамінська М.В.), в обласному штабі працює голова Харківського міського комітету у справах молоді (Кулініч О.В.), заступник начальника управління внутрішньої політики (Поліщук І.О.). Чугуївський районний штаб фактично сформовано з працівників райдержадміністрації.


Свавілля таких штабів неважко уявити - для їх потреб забирається техніка із бюджетних установ (бібліотеки і т.п.) або приміщення останніх використовуються для роботи громадських приймалень кандидата (інформація із Фрунзенського, Комінтернівського, Лозівського, Сахновщинського та Кегічівського районів Харківщини).

...З Новогордківського СПТУ Кіровоградської області забрано комп’ютер до офісу "Партії Регіонів" для районного штабу єдиного кандидата від влади. З районної бібліотеки Головонівського району забрано ксерокс для штабу "єдиного кандидата", у бібліотеки були вилучені надходження за платні послуги.

Експлуатуються всі можливі ресурси, в тому числі людські. Опитування, проведене Центром Разумкова наприкінці липня, показало, що 4% українських громадян були примушені брати участь у форумах, мітингах та зборах на підтримку кандидата на пост президента Януковича.

Лідером у використанні мас, за результатами моніторингу КВУ, є Харківщина із 27% "використаних" громадян. Так, 12 липня в Харкові було проведено мітинг "Харківщина – за Януковича!", на який прийшло за різними оцінками від 40 до 100 тис. осіб. Відповідальність за відвідання мітингу була покладена на райвиконкоми м.Харкова.

До уваги організацій та підприємств, учбових закладів у т.ч. І-ІІ рівня акредитації (педагогічний, машинобудівний коледжі) було доведено контрольні цифри явки на мітинг. Участь від підприємств (ВО ім. Шевченка, ФЕД, ВО ім. Малишева, ФТІНТ, ХФТІ, ХТЗ, Харківкомунпромвод та ін.) забезпечувалась, після оголошення квоти керівником структурного підрозділу (цеху, дільниці, відділу), начальником кадрової служби з отриманням підпису. Працівники ДНВО "Комунар" до участі у мітингу заохочувались відгулами.

Часто "запрошені" на мітинг були попереджені про звільнення в разі неприбуття на захід та розголошення інформації про примус із боку адміністрацій підприємств та установ.

...30 липня у парку Шевченка м.Харкова проведено акцію "Молодь обирає Януковича!". Учасниками акції стали молоді держслужбовці, працівники комунальних підприємств, згідно квот встановлених обласним управлінням у справах сім’ї та молоді і Харківським міським комітетом молоді. В організації та проведенні акції брали участь начальники районних відділів у справах сім’ї та молоді. Витрати, пов’язані з відрядженням до Харкова, були компенсовані за рахунок місцевих бюджетів.


Якщо вас не виганяли на мітинги – не думайте, що вам пощастило. Невдовзі закінчується марафон із збору підписів, і, здається, його "переможця" обрано владою наперед за ваш рахунок. Виходить прямо як у рекламі: "Ви ще не підписалися за Януковича? Тоді ми йдемо до Вас."

...В смт. Дашава Стрийського району Львівської області збір підписів за Януковича проводився під час заходу по щепленню корів. По селищу ходили лікар-ветеринар Ярослав Бойко та представниця селищної ради Наталя Скоблик. У той час, як ветлікар проводив щеплення корів, Наталя Скоблик збирала по 5 грн. за щеплення й одночасно вимагала паспорти у громадян для збору підписів Януковича.

Мешканка села Черниляво Яворівського району Львівської області Анастасія Степанівна Турко повідомила про те, що її примушували поставити підпис за Януковича на поштовому відділенні під час отримання пенсії. 22 липня за розпорядженням начальника відділу кадрів станції Ясинувата у Донецькій області співробітники зобов’язані були з 10:00 до 12:00 з’явитися із паспортами до Будинку науки та творчості, де знаходиться штаб "Партії Регіонів", для підписання листів за Януковича.

З 19 липня у Миколаївському державному науково-виробничому комплексі газотурбінобудування "Зоря"-"Машпроект" проводився збір підписів працівників підприємства на підтримку кандидата Януковича.


Однак використання самих лише громадян України владі, здається, для самозбереження не вистачає. Вона масштабно залучає до агітації на свою користь і громадян інших країн.

Так, під час проведення згаданого мітингу "Харківщина – за Януковича!" 12 липня виступи офіційних осіб перемежовувались концертними номерами зірок не тільки української, але й російської естради. Лунали гасла, заклики голосувати за діючого прем’єр-міністра в тому числі й від Н.Корольової, групи "Белый орел", шоу-балету "Академия" та групи "Иванушки International".

На жаль, часто сприяють дотриманню альтернативних "правил" та "законів" і українські суди:

...Мешканець міста Сєвєродонецька Луганської області Сергій Дияков подав скаргу до суду, у якій оскаржував дії голови Луганської облдержадміністрацї Олександра Єфремова, голови Луганської облради Віктора Тихонова та прес-служби Луганської облдержадміністрації як такі, що порушують виборче законодавство: 7 липня 2004 року в Луганську було проведено конференцію Луганської обласної організації "Регіон", участь у якій у свій робочий час взяли вищезазначені посадові особи та міські голови й голови райдержадміністрацій усіх адміністративних одиниць Луганської області.

Зазначена конференція прийняла рішення про створення широкої коаліції на підтримку Януковича. Дії посадових осіб позивач вважає такими, що "суперечать принципу рівного виборчого права і є прямим порушення п.2 ч.4 ст.3 Закону України "Про вибори Президента України". Суддя Ленінського суду Луганська Олена Островська 20 липня винесла по цій справі наступну ухвалу: "Скарга розгляду не підлягає, провадження закрити".
(За неперевіреною інформацією, таким рішенням нібито були обурені навіть в адміністрації президента).

...29 липня мешканка Херсонської області громадянка Бахматова Г.М. подала скаргу до Суворовського місцевого суду м. Херсону на дії голови Херсонської облдержадміністрації С.В.Довганя, який, на її думку, займався передвиборчою агітацією на користь одного з кандидатів та тим самим порушив її права.

Лише 4 серпня (на 6-й день) був призначений суддя для розгляду цієї справи, який у свою чергу призначив судове засідання на 9 серпня (на 11-й день подання скарги), що є порушенням виборчого законодавства. Офіційна причина – завантаженість судів.


Хто ж забезпечить нам обіцяні чесні та прозорі вибори, пане Гаранте демократії? На жаль, нинішні методи забезпечення стабільності не мають нічого спільного із чесністю й прозорістю. Найстрашніше у них – це настирливе відчуття "дежа вю", чи не так?

Десь-колись це вже було – і знову ось воно, тут і зараз, відбувається з нашими рідними та близькими, із нашими співгромадянами. У цього колись навіть було інше ім’я – "радянська сваволя".

Тепер це називається послідовним державотворенням, у якому всі мають брати участь, і прямуванням до Європи (у статусі національної ідеї)? Правий, правий був Леонід Макарович: у реальності ми все ще ближче до 1937 року, ніж до європейської демократії...

"Ми змінили систему, але ментальність залишилася. Чи не в цьому корінь багатьох нинішніх проблем?" Прозорливість пана Гаранта тут, здається, сягає піку... Ментальність нинішньої влади залишилася непохитною, і корінь їх методів, виявляється, – саме у ній, у хронічній неспроможності діяти іншими методами. Саме через це ми будемо сподіватися, що у наступному десятиріччі зміна ментальності таки відбудеться.

Автори: Анна Антонова, Ростислав Павленко, Школа політичної аналітики при НаУКМА

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування