Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко знову в строю

Понеділок, 11 жовтня 2004, 13:12
Ющенко повернувся. Він відновив похід за перемогою з того міста, де його найбільше чекають і люблять.

Попередньо анонсувалося, що замість хворого лідера "Нашої України" агітувати за нього у Львів прибуде Юлія Тимошенко. Тим несподіванішим виявилося повідомлення про візит Ющенка до столиці Галичини.

Звiстку про приїзд Віктора Ющенка осередки "Нашої України" Львівщини отримали ще ввечері у суботу. Вiдтак, мали час, аби спорядити до обласного центру по кiлька автобусiв iз кожного району. Загалом, за різними оцінками, на площі перед Оперою зібралося від 20 тисяч (дані міліції) до ста тисяч осіб (підрахунок самих ющенківців).

До Львова Ющенко прилетів одразу з Відня. Попри те, що лікарі не радили йому одразу після виписки з лікарні вирушати у виборчий тур. Як розповіла його прес-секретар Ірина Геращенко, результати останніх аналізів виявилися обнадійливими. Геращенко зазначила, австрійські лікарі впевнені, що кризовий стан, який настав у Ющенка минулого тижня, був останньою кризою, і все вже позаду. Однак, щоб повернути обличчя лідера "Нашої України" до здорового вигляду, піде ще, можливо, кілька місяців.

Зараз, за словами Геращенко, для австрійських лікарів залишається єдине завдання – з’ясувати, що саме стало причиною отруєння Ющенка.

Основним же завданням приїзду Ющенка до Львова, за словами народного депутата Тараса Стецьківа, сказати всім, що "я здоровий і готовий до подальшої боротьби".

І він приїхав.

Львів зустрів "народного кандидата" безпрецедентними заходами безпеки. В аеропорту можна було побачити велику кількість працівників СБУ. Вони навідріз відмовилися пускати фотокореспондентів ближче до трапу. Не зважили вони навіть на прохання працівників штабу Ющенка, щоб їхній відеоператор і фотограф відзняв вихід Ющенка з літака та його вхід у VIP-залу аеропорту.

У той час у громадській приймальні "Нашої України", де планувалося проведення прес-конференції Тимошенко та Ющенка, зібралося більше десяти "сбушників", які навіть заглядали під крісла. Правоохоронці також відмовлялися пропускати за сцену, на якій мав виступати Ющенко, журналістів. Ситуацію владнали лише після втручання "нашоукраїнців".

Власне, посилена безпека є одним з аспектів виборчих турів Ющенка після його хвороби. "Ті сили, які пішли вже на такі крайні кроки, не зупиняються на півкроці, і тому ми будемо посилювати всі заходи безпеки, і у зв’язку з тим буде проглядатися і концепція туру", - прокоментувала Геращенко. Також, як вона додала, при організації туру будуть враховуватися поради лікарів.

У Львівському аеропорту на приїзд високоповажних гостей чекала також машина швидкої допомоги, яка потім супроводжувала кандидатський кортеж до його від’їзду зі Львова.

Літак Ющенка затримувався на годину. За той час народні депутати-"нашоукраїнці" від Львівщини Петро Олійник, Тарас Стецьків, Олекса Гудима, Ярослав Кендзьор, голова Львівської облради Михайло Сендак та інші зустріли літак із Києва, яким прилетіли Олександр Зінченко, Петро Порошенко, Юрій Костенко та інші. В аеропорт приїхала і Юлія Тимошенко, яка якраз поверталася із зустрічі з виборцями в Тернополі.

За хвилин п’ятнадцять усі врешті-решт повиходили з аеропорту, Ющенко помахав рукою всім зустрічаючим, і за мить він і вся його свита розсілася по машинах і щодуху попрямували до Оперного театру.

В цей час публіку на сцені, приготованій для Ющенка, "розігрівав" Тарас Петриненко, який після кожної виконаної пісні вигукував "Слава Україні! Слава Віктору Ющенку!".

Вийшовши на сцену перед Львівською оперою Ющенко, ввів своїх симпатикiв у стан ейфорiї. Побачивши Ющенка, багатотисячний натовп вибухнув овацiями, скандуванням прізвища свого кумира та... слізьми. Від того, у якому страшному станi перебуває нинi Ющенко, розчулилися навiть чоловiки.

Вигляд Віктора Андрійовича справив на усіх справжній шок. Навіть візуально було помітно, наскільки Ющенко хворий. "Господи! Дай йому, Боже, здоров'я!", "Ви подивіться, що вони, сволочі, із нього зробили!", "На ньому ж лиця немає", "Глянь, а вони ще сміють казати, що його не отруїли", - пронеслося натовпом, лишень Ющенко вийшов на сцену.

Стало зрозуміло, що підбадьорливі запевнення прес-служби "Нашої України" про те, що в їхнього кандидата зникають зовнішні ознаки хвороби, поки лише слова. Так, у нього вже немає паралічу частини обличчя, нормальна дикція, але ще дуже запухлі i почервонілі щоки, ніс та вилиці. Причому набагато більше, ніж тоді, коли він із трибуни парламенту звинувачував владу у своєму отруєнні.

Разом із Ющенком на сцену біля Опери вийшло майже півтора десятки його соратників. Євген Червоненко, який виконував роль начальника охорони кандидата, взагалi був його тiнню. Також поруч стояла Юлiя Тимошенко, котру Ющенко двiчi привселюдно обняв за плечi на підтвердження єдностi демократичних сил. Решта прямо на сценi ручкалися та обнiмалися з Ющенком i один з одним.

Охорона і на площі була безпрецедентною. Кiлька десяткiв кремезних хлопцiв зi слухавками у вухах, оточили Ющенка живим щитом, який не розмикали навiть тодi, коли вiн пiдходив привiтатися до людей. Плюс – щільний міліцейський кордон навколо сцени та десятки одягнутих у костюми чоловіків, які, зберігаючи усі вимоги конспірації, невеличкими групами маскувалися в натовпі.

На початку виступу Ющенко подякував усім присутнім, що вони прийшли, і тим самим "показали бандитській владі, що ви не бидло". Він вибачився за нездоровий вигляд обличчя, і сказав, що "то скоро пройде". Під час промови Ющенко лише раз обтер губи хустинкою.

Ющенко говорив хвилин 25. Він був традиційно емоційний, багатий на метафори, образні порівняння i заклики виявити громадянську мужність.

Почавши з традиційного запитання, "чому ми так живемо, чому так бідно живе Україна?", він традиційно відповів: "Проблема тут одна – ми маємо бандитську владу!".

"Ця влада говорить про те, що дуже важливо зберегти стабільність i спадкоємність. Я хочу сказати: зберегти найнижчу у колишньому Радянському Союзі пенсію – це не те, що потребує зберігання. Зберегти кримінальний уряд – це не те, що потребує зберігання".

"Зберегти найнижчу зарплату, країну, в якій не працює закон, де приватизований прокурор - це не те, що достойне спадщини".

"I сьогодні, друзі, йде дискусія не між лівими i правими про те, яку ми хочемо країну, не між лібералами, християнами чи аграріями. Я глибоко переконаний, що сьогодні Україна ділиться лише по одному напрямку – є бандити, i є 47 мільйонів чесних людей", - зокрема, заявив Ющенко.

Ющенко кілька разів висловив упевненість, що 31 жовтня переможе саме народ. "Зеки ніколи не будуть вирішувати долю цієї країни, долю цієї країни будуть вирішувати чесні люди!", - сказав він. "Вони нас не залякають ні камазами, ні отрутами, ні пістолетами, ні зброєю. Цей народ вже нічим не залякаєш!", - додав лідер "Сили народу".

Ющенко закликав усіх триматися вкупі, оскільки "єдине, чим влада може нас побороти, це розбратом".

Закінчуючи свій виступ, він додав: "Я здорова людина і все, що в мене є, належить вільній демократичній Україні!".

У кінці Ющенко двiчi пiдходив до бар'єру, за яким стояли люди, i потискав їм руки. Пiсля цього сiв у автомашину i в супроводi своїх соратникiв та охорони вiдбув до аеропорту. А на майданi перед Оперою ще довго лунало скандування "Ющенко! Ющенко!"

Після виступу скандування громади підтримав своїми репліками Олександр Зінченко, вигукуючи: "31 жовтня день народження нашого нового справжнього українського президента", "Хай побачить вас і вашу думку влада і хай знає, що у нас є один кандидат, і ім’я йому - Ющенко!".

Одразу після цього Ющенко та його свита поїхали до Києва. Лише Юля Тимошенко відправилася до шахтарського міста Червоноград Львівської області на зустріч із виборцями.

А публіку перед Опереним театром продовжили розважати гурти "ВВ", "Тартак" та "ТНМК". Хоча більшість людей старшого віку почали одразу розходитись, зважаючи на "неформатну" для них музику.

P.S. Зустріч опозиційного кандидата у президенти у Львові відбулася без провокацій. Хоча два дні перед тим насторожував факт, що заявку на проведення у неділю мітингів біля Опери та пам’ятнику Шевченку, що неподалік, подали Партія регіонів та "Трудова Україна".

Свої акції вони мали проводити з 16 до 18 години. А з 16.30 біля Оперного розпочиналось віче на підтримку Ющенка. Біля Шевченка також планувало провести мітинг політичне об’єднання "Галицький вибір", яке теж підтримує Ющенка.

Однак, у суботу міська рада не дала дозволу на акції представникам штабу Януковича, аргументуючи тим, що значно раніше свої заяви подали прихильники Ющенка. Натомість, "регіоналам" і "трудовикам" було запропоновано мітингувати біля пам’ятників Франку та Данилу Галицькому, що теж знаходяться в центрі Львова.

Однак, ті мітингів там так і не провели, мовляв, місце їм не подобається.

Як прокоментував керівник облштабу Ющенка Петро Олійник, заявки "штабісти" Януковича подавали не з метою проведення провокацій, оскільки, на його думку, у Львові під час приїзду лідера "Нашої України" їм би це просто не вдалося. Олійник вважає, що "регіонали" та "трудовики" знали, що їм міськрада відмовить і заявки були лише для того, щоб потім показати, що "нашоукраїнці" тут узурпували владу.

Дійсно, керівник штабу Януковича Олексій Радзієвський у коментарі "Контекст-медіа", обурюючись відмовою міськради, сказав, що "це грубе порушення демократичних принципів і норм нашого життя".

"Це підстави для серйозних роздумів. Декларуючи свою нібито чесність і прозорість, міська влада і блок Ющенка все роблять для того, щоб порушити рівновагу між претендентами у президенти. Вони створюють тепличні умови для своїх і водночас ганебно провалюють будь-які звернення з боку штабу Віктора Януковича".

Однак, варто зазначити, що саме міська влада подала до суду з приводу проведення акції протесту вчителів, які зараз голодують під львівським штабом Януковича, вимагаючи виплатити їм заборгованості.


Аудіофайл виступу Ющенка у Львові можна скачати ТУТ


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування