Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Файненшл Таймс" видала шпальту про те, що відрізняє Ющенка від Януковича

Вівторок, 12 жовтня 2004, 10:04
Британська газета „Файненшл Таймс” у вівторок вийшла із цілою шпальтою, присвяченою українським виборам.

Троє оглядачів газети - Стефан Вагштил, Том Уорнер та Христя Фріланд - пишуть, що вибори 31 жовтня можуть змінити стосунки України із Росією та Заходом.

Стаття починається словами: "Дві бомби вибухають на ринку. Чотирнадцятеро людей поранено, одна пізніше помирає в лікарні. Міліція арештує п’ятеро людей і каже, що нападники були опозиціонерами, які намагаються дискредитувати українську владу”.

„Опозиційні лідери заперечують будь-який зв’язок із підозрюваними і кажуть, що це саме міліція намагається їх дискредитувати. Ласкаво просимо до українських президентських виборів”.

„Хоча до голосування ще кілька тижнів, кампанія вже затьмарена насильством, заявами про порушення та звинуваченнями в отруєнні опозиційного кандидата", - зазначають автори.

Проте тут же автори "Файненшл таймс" заявляють, що, на відміну від Росії та більшості країн колишнього Радянського Союзу, на виборах в Україні існує справжнє змагання між двома кандидатами, рівень підтримки яких приблизно однаковий, і неможливо сказати, хто виграє, коли українці прийдуть голосувати.

Газета пише: "Результат виборів може мати величезне значення для майбутнього України і для її стосунків із Заходом та сусідом Росією”.

„Після десяти років при владі авторитарний Леонід Кучма залишає посаду. Хоч він і пробуватиме утримати свій вплив, його відхід від посади розчистить шлях для нового лідера цієї країни з населенням 48 мільйонів людей, розпростертої між Росією, Польщею та Чорним морем".

Газета нагадує читачам, що головними претендентами на перемогу є прем’єр Віктор Янукович та колишній голова Нацбанку Віктор Ющенко, який також перебував на посаді прем’єра.

„Файненшл Таймс” пише, що за Януковичем стоїть президент Кучма, його адміністрація, місцева влада, служби безпеки, найбільші телемережі та більшість українських олігархів.

Ющенка ж, на думку "Файненшл таймс", підтримують ліберали, націоналісти та інші, об’єднані переважно бажанням усунути пана Кучму та його прибічників від влади.

"Файненшл таймс" продовжує:

"Обидва кандидати заявляють про розвиток стосунків України з Росією та Європейським Союзом. Проте на практиці пана Януковича підтримує російський президент Володимир Путін, який приватно наказав своїм олігархам надавати йому підтримку. Ющенко ж більше до вподоби Заходу. Пан Янукович виступає за збереження того, що є”.

„Пан Ющенко - за зміни. Пан Янукович - за олігархічну економіку. Пан Ющенко - за відкриті ринки. (...) Перемога Януковича посилить вплив Росії в регіоні і надасть поштовху авторитарним ідеям, що домінують на теренах колишнього Радянського Союзу. Перемога Ющенка показала б, що демократія може вижити і на негостинних просторах на кордонах з Росією".

Газета пише далі про те, що донедавна міжнародних інвесторів мало турбували вибори в Україні. Більшу частину 90-х країна була темним місцем для інвестицій.

Іноземці та сторонні регулярно втрачали гроші в туманних приватизаціях, які часто вигравали партнери пана Кучми, включно з його зятем Віктором Пінчуком.

Проте, починаючи з 2000 року, пише газета, помірні реформи та високі ціни на метал - основний експорт України - спонукали швидке зростання економіки.

„Файненшл Таймс” пропонує свій прогноз: "Після того, як ЄС розширився до кордонів України, міжнародні інвестори шукають інших можливостей. Перемога Ющенка спонукала б більшу кількість бізнесменів відвідати Київ. Проте, враховуючи макроекономічні показники, багато з них було б зацікавлено навіть у разі перемоги Януковича".

На завершення газета пише, що перемога Ющенка принесла б швидші економічні зміни, і навряд чи означала б будь-які рухи проти українських олігархів, незважаючи на те, що в Україні постійно твердять протилежне.

Перемога ж Януковича, на думку „Файненшл Таймс”, може так само привести Україну до членства у СОТ, проте він, напевне, більше фокусувався б на налагодженні торгівлі з Росією та створенні спільного ринку.

Українська служба Бі-Бі-Сі


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування