Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Через Януковича долар виріс до 6 гривень. Його люди звинувачують банкірів Ющенка

Четвер, 28 жовтня 2004, 16:24
Комерційні банки почали встановлювати обмеження на продаж населенню готівкової валюти, насамперед доларів, через ажіотажний попит.

Про це повідомили банкіри, опитані Українськими Новинами.

"Ми не знаємо, хто прийде, і що він буде робити. Виплати і пенсії спровокували інфляцію. Якби не зарегульованість ринку, долар на міжбанку піднімався б до 6 UAH/USD", - сказав дилер одного з західних дочірніх банків.

Банкіри також стурбовані активізацією "чорного" ринку готівкового обміну в останні дні.

"На "чорному" ринку долар зараз 5,60-5,70 UAH/USD, те ж було б і в обмінниках (якби не 2% обмеження на відхилення курсу від офіційного)", - сказав дилер Першого українського міжнародного банку.

"Нас можуть чекати і 5,5-5,7, і 6 UAH/USD на "чорному" ринку", - сказав дилер Raiffeisenbank (Україна).

В останні кілька днів в обмінних пунктах спостерігається дефіцит готікових доларів і труднощі з їхнім придбанням.

Наприкінці вересня Нацбанк вирішив щодня продавати на міжбанку до 50-100 млн. доларів готівкою для насичення готівкового валютного ринку і зниження курсу долара (відповідна постанова набрала чинності 15 жовтня).

Водночас, отримавши державні доплати до заробітків та пенсій, люди намагаються зберегти заощадження у доларах. Так, у Запоріжжі пенсіонери ще з шостої ранку вишиковуються в черги, щоб перевести гривні в долари.

Нацбанк завіз до Запорізької області 5,5 мільйонів доларів, але майже все миттєво продали, повідомляє ICTV.

Сам голова Нацбанку, керівник штабу Віктора Януковича Сергій Тігіпко запевняє, що "валютних резервів Нацбанку України вистачить, щоб задовольнити будь-який ажіотажний попит".

"А той, хто зараз поспішає обміняти гривні на долари, зробить це без проблем, але програє", - зазначив він, повідомляє сайт штабу Януковича.

"Тому я пропоную людям не поспішати купувати долар за завищеним курсом. Валютний резерв Нацбанку становить 11 млрд. доларів. Його вистачить, щоб запропонувати у разі потреби ринку іще 500 мільйонів, чи мільярд, чи півтора", - сказав Тігіпко

Щодо причин сьогоднішньої ситуації на готівковому валютному ринку, Тігіпко назвав єдино можливим політичний "діагноз".

"Люди дивляться телебачення, бачать, якого характеру набула виборча кампанія, як нагнітаються навколо неї пристрасті. Безумовно, це їх непокоїть", - зазначив він.

Довірена особа Януковича Валерій Коновалюк заявив, що до причини ажіотажу на валютному ринку причетні банкіри, що підтримують на виборах Віктора Ющенко.

Про це він заявив у четвер у ході чат-конференции в донецькому інтернет-виданні "Острів".

"Те, що опозиція до цього причетна говорить те, що окремі кандидати в президенти, які йдуть сьогодні у фарватері Ющенка, є банкірами, і те, що багато банківських установ, які підтримують зв'язок з Ющенком із часів його роботи в Нацбанку, досить для того, щоб створити ажіотаж", - заявив Коновалюк

Як повідомляє прес-служба штабу Януковича, у середньому за місяць в Україні через обмінні пункти купується 400 млн. дол. готівкової валюти. За вересень ця сума збільшилась до 757 млн. дол. А на 27 жовтня було куплено 1 млрд. 200 млн. доларів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування