Кучма скаржиться на надлишок розуму опозиції й просить не застосовувати силу

Неділя, 31 жовтня 2004, 13:21
Президент України Леонід Кучма закликав всі політичні сили в країні відмовитися від застосування сили в ході виборів нового глави держави.

У ході спілкування з журналістами в неділю в Києві Кучма звернувся до всіх політичних сил "і ліворуч і праворуч, і в центрі" із закликом:

"Люди добрі, давайте подумаємо про людей, про які говорять з великої трибуни, а коли доходить до завершення (підрахунку) результатів голосування, тоді ми починаємо вчинити зовсім по-іншому, думати тільки про себе".

Відповідаючи на запитання про бронетранспортери, які стоять біля будинку Центральної виборчої комісії, Кучма відзначив:" Це від надлишку розуму може бути. Я не маю на увазі тих, хто поставив бронетранспортери, а з протилежного боку".

Як відомо, раніше влада обвинуватила опозицію в спробах силою захопити владу.

Президент України вважає, що в деяких політичних сил "є бажання" спровокувати силове протистояння. Разом з тим, як підкреслив Кучма: "Я просто гіпотетично виключаю розвиток подій у такий спосіб".

Кучма заявив, що після президентських виборів має намір продовжити займатися політикою.

"Політикою я буду займатися в міру своїх можливостей", - сказав Кучма.

Президент повідомив, що в перших числах листопада він представить свою нову книгу й фонд.

Кучма відзначив, що не хотів би, щоб книга з'явилася до президентських виборів, додавши: "Там зачіпаються й деякі діючі особи".

Кучма висловив жаль, що після минулих парламентських виборів політичні сили, які не мають істотних розбіжностей у поглядах, стали "по різні боки барикад".

"Про що я, чесно, дуже жалкую: я вважаю, що не вистачило й мені, можливо, і головним політикам нашим, мудрості й позитивних думок про завтрашній день України, коли після останніх парламентських виборів політичні сили, у яких не було істотних розбіжностей по шляху розвитку України, - вони залишилися по різні сторони барикад", - сказав Кучма.

Президент висловив переконання, що цього можна було уникнути.

"Про це я жалкую. Тому щоб не було цієї останньої метушні, тієї, котру ми з вами бачимо", - сказав Кучма, відзначивши, що спостерігається ситуація, коли українські політики "фактично стали ворогами".

"Ми все говоримо, що життя виборами не закінчується й завтра потрібно сідати, у тому числі в парламенті, разом і думати, що завтра буде", - підкреслив він.

Кучма під час спілкування з журналістами також висловив переконання, що в Європейському Союзі буде збільшуватися число політиків, які підтримують євроінтеграційні устремління України.

Відповідаючи на питання журналістів, президент підкреслив, що в нього дуже гарні відносини із президентом Польщі Олександром Квасьнєвським, який підтримує прагнення України інтегруватися в ЄС.

"Він (Квасьнєвський ) говорить тільки одне - що Польща й він особисто завжди підтримували європейський вибір України", - сказав він.

Кучма відзначив, що польський президент не тільки підтримував прагнення України стати членом ЄС, але й робив для цього все від нього залежне.

"На превеликий жаль, таких як Кваснєвський, з такими поглядами, у ЄС на сьогоднішній день обмаль. Може, завтра буде більше - я переконаний, що так", - підкреслив український президент.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування