Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

З Ющенком Литвин стане героєм. Кучма поки заручник

Четвер, 11 листопада 2004, 18:37
Шеф-редактор журналу "Політична думка" Володимир Полохало вважає, що процес переходу політичної еліти на сторону Ющенка відображає настрої й атмосферу в суспільстві.

На думку політолога, "з однієї сторони це прагматизм і розрахунок, а з іншого боку - боязнь "донецьких", передають РІА "Новості".

За його словами, політикум "дав тріщину" й якщо вибори не будуть зірвані, то шанси Ющенка на перемогу значно вищі, ніж у його опонента.

Полохало відзначив, що глава держави Леонід Кучма "займає в даний момент вичікувальну позицію". "Кучма - розпоряджається адмінресурсом і поки ще має вплив на силовиків. У нього є вибір - ризикнути й програти з Януковичем, або ж ризикнути й налагодити мости з Ющенком", заявив політолог.

На думку Полохала, "у даний момент ще не все вирішено в українському політикумі й у цьому процесі дуже важлива роль Литвина". "Він може стати героєм, підтримавши Ющенка або ж втратити свій шанс для подальшого політичного зростання", вважає політолог.

У той же час директор Центру політичних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв вважає, що в даний момент у жодного із претендентів на пост президента явної переваги немає, і в другому турі виборів можна спрогнозувати розрив між ними в 2-3%.

"Перемога Ющенка або Януковича буде відносною і явного лідера українське суспільство не отримає", - заявив він у четвер.

На його думку, лідер опозиції Віктор Ющенко "більше щасливий й активно використає недоліки свого супротивника". Єрмолаєв відзначив, що "Янукович у даний момент залишається кандидатом-прем'єром, а Ющенко став консолідатором й у цьому його перевага".

"Ющенко використав модель політичної коаліції, почавши залучати між першим і другим туром президентських виборів політичних партнерів, які не вийшли у фінал першого туру й ті політичні сили, які коливаються. У той же час у Януковича мало часу для національної, соціальної, політичної й економічної консолідації", сказав Єрмолаєв.

Він також вважає, що Ющенко "зміг створити більш вдалий політичний образ і це дає йому більше шансів на перемогу".

На його думку, Литвин "буде пасивний". "Він буде працювати на коаліцію, пов'язану із владою", dважає політолог.

У Єрмолаєва викликає подив "активна позиція" Кучми. "Можливо, він став заручником ситуації", відзначив політолог. Він також dважає, що "остаточну думка президента довідатися не вдасться".

За його словами, у сформованій ситуації Леонід Кучма "виступає політичним човником, національним референтом перед другим туром виборів президента".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування