Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політологи прогнозують "силовий варіант" на виборах в Україні

Четвер, 18 листопада 2004, 16:56
Політологи України, Росії, Грузії й Сербії схильні вважати, що в Україні готується "силовий варіант" президентських виборів, однак можливість його реалізації зведена до мінімуму через відсутність умов і необхідності "революції".

Таку думку політологи висловили у четвер у Києві на засіданні круглого стола "Російського клубу" на тему "Чи можливий белградсько-тбіліський сценарій для Києва?"

Зокрема, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко висловив упевненість у тому, що у Віктора Ющенка "є реальна можливість виграти вибори без якого-небудь сценарію".

Фесенко відзначив, що "політично гравцям не вигідний силовий сценарій", однак не став заперечувати існування сценарію як такого. "Я не вірю у розв'язку виборів силовим варіантом", - сказав він, додавши при цьому, що ймовірність його реалізації мінімальна.

У свою чергу український політолог Володимир Малинкович заявив про те, що "спроба белградсько-тбіліського варіанту можлива тільки з боку опозиції", підкресливши при цьому відсутність необхідності революції.

"Немає необхідності міняти ситуацію революційним шляхом. Міняти треба всю політичну владу", - сказав він, додавши, що "альтернатива силовому варіанту - прийняття політичної реформи й підписання угоди між двома нинішніми кандидатами в президенти".

Колишній радник з національної безпеки Ради міністрів союзу Сербії й Чорногорії, колишній кандидат у президенти Сербії Драган Раденович підкреслив "схожість ситуації на вулицях Києва з тим, що було в Сербії", але відзначив унікальність України, де "немає сенсу в революції".

Свою думку він мотивував відсутністю в Україні серйозних криз, у тому числі - економічної.

"Те, що готується силовий варіант - це факт. Інше питання: чи є готовність заявити про це", - підкреслив у свою чергу грузинський політолог Олександр Чачия. За його словами, опозиція не зацікавлена у силовому варіанті, але готова піти на нього.

Український політолог, перший заступник директора національного інституту проблем міжнародної безпеки Анатолій Гуцал у свою чергу також засумнівався в реалізації "силового варіанта": "Є можливість, є умови, готується, але чи трапиться?" - сказав він.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування