Кучма кличе Кваснєвського. Канада не визнає Януковича. ЄС готується до цього ж

Четвер, 25 листопада 2004, 01:04
Президент Польщі Олександр Квасневський одержав від Кучми і Ющенка запрошення відвідати Україну.

У ніч на четвер польський новинний телеканал TVN-24 повідомив, що рішення про візит поки не прийнято.

Телеканал також повідомляє, що в четвер Київ відвідає колишній польський президент Лех Валенса, щоб зустрітися з Кучмою, Януковичем і Ющенком.

До Варшави прибув колишній міністр закордонних справ України Борис Тарасюк. Як очікується, у четвер він виступить у польському Сеймі.

Тим часом Канада заявила, що не визнає результатів виборів президента України, оскільки вони були сфальсифіковані.

Як передає в середу Reutеrs, про це заявила канадський віце-прем'єр Анна МакЛеллан у своєму виступі в парламенті.

"Уряд Канади не може визнати, що оголошені результати Центральною виборчою комісією відбивають щиру демократичну волю українського народу. Канада відкидає оголошені остаточні результати", - сказала віце-прем'єр.

Генсек ООН Кофі Аннан висловив стурбованість розвитком ситуації в Україні, де після другого туру президентських виборів виникла "напружена політична ситуація".

Ситуація з виборами президента України внесла корективи в план роботи самміту Росія-ЄС.

Буквально за день до початку зустрічі новий голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що на самміті Росія-Євросоюз представники ЄС "голосно, ясно і переконливо" висловлять свою позицію щодо виборів в Україні.

"Наш борг - заявити голосно і ясно, що ми не задоволені тим, як проходили вибори на Україні", - сказав Баррозу у вівторок на прес-конференції у Брюсселі.

Своє ставлення до ситуації в Україні ЄС сформулював у виступах глави МЗС Нідерландів Бернарда Бота, що головує в ЄС, і представника ЄС Хав'єра Солани.

Діючи як голова ЄС, Нідерланди направили від імені ЄС у Київ спеціального посланника - посла у відставці Ніка Біхмана.

Біхман має намір звернути увагу президента Кучми, прем'єра Януковича, спікера Литвина на важливість зняття напруженості й обережного врегулювання сформованої ситуації.

Посланник ЄС також має намір зустрінеться з Віктором Ющенко.

"Ми вважаємо, що результати виборів повинні бути розглянуті серйозно й об'єктивно, і закликаємо українську владу розслідувати у співробітництві з ОБСЄ можливі порушення", - наводяться у прес-релізі слова міністра закордонних справ Нідерландів Бота.

Тим часом генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер також заявив, що результати виборів повинні бути переглянуті відповідно до "демократичних стандартів".

НАТО просить переглянути результати виборів і привести їх у відповідність із принципами демократії, що стане ключем до розвитку відносин України й альянсу, відзначив Схеффер.

"Інтерфакс-Україна", РІА "Новости"

Читайте також:

Ющенко просить Європу ігнорувати Януковича. Шредер тисне на Путина

США НЕ ВИЗНАЄ ЯНУКОВИЧА ПРЕЗИДЕНТОМ. Кучмі будуть санкції

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування