Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокурор погрожує кримінальними справами і радикальними заходами

Вівторок, 30 листопада 2004, 16:17
Генеральний прокурор України Геннадій Васильєв заявляє, що якщо органам прокуратури й далі не будуть давати нормально працювати, то Генпрокуратура буде змушена "іти на радикальні заходи".

Про це заявив генпрокурор у вівторок на брифінгу в Києві.

За його словами, після другого туру виборів президента в Україні склалася "вкрай напружена ситуація".

"Політичне протистояння як у центрі, так і на місцях вже набуває кримінальних ознак. Прокуратура не розділяє такі порушення в залежності від політичних кольорів, а дає їм відповідну об’єктивну правову оцінку", - заявив Васильєв.

Генпрокурор повідомив, що порушено кримінальну справу за фактом дій, спрямованих як на повалення Конституційного ладу, на захоплення державної влади, так і на посягання на територіальну цілісність України.

При цьому він поскаржився, що надіслав перед цим кілька листів в СБУ з тим, щоб була надана правова оцінка подібним діям, але "на превеликий жаль, своєчасно це не було зроблено".

Васильєв заявив, що прокуратура дала правову оцінку діям як однієї, так й іншої сторони, "не розділяючи політичні кольори".

"Я зараз не хотів би розділяти регіони на ті, які повинні понести більшу відповідальність, а які меншу. Для всіх повинен діяти Закон!", - зазначив Васильєв.

Прокуратура опротестувала "незаконні" рішення місцевих рад Луганської і Львівської, Харківської й Івано-Франківської, Черкаської і Волинської. Загалом прокуратурою поставлено питання про скасування близько 40 незаконних рішень, - повідомив Васильєв.

Він заявив про "загрозливий характер" блокування державних установ, зокрема парламенту, Адміністрації Президента, Кабміну.

"До відома: на сьогодні в провадження органів слідства знаходиться понад 50 тисяч кримінальних справ. За кожною справою стоять люди. …Біля двохсот тисяч осіб заходяться в місцях позбавлення волі… Щоденно до органів прокуратури надходить понад 500 звернень від громадян, біля 100 від народних депутатів. То хто ж буде займатися всім цим? Що ми робимо?", - зазначив Васильєв.

"Я впевнений, кожен буде відповідати за свої дії. І заявляю: якщо нам не будуть давати нормально працювати, ми змушені будемо іти на більш радикальні заходи. Ми будемо порушувати справи, будемо обирати відповідний запобіжний захід і таким чином їх розслідувати", - зазначив генпрокурор.

"Перш за все, ми робитимемо це для того, щоб захистити людей", - наголосив він.

Васильєв також пояснив причини звільнення свого заступника Миколи Голомші.

За словами Васильєва, Голомша отримав доручення "надати правову оцінку проявам посягань на зміну Конституційного ладу та територіальну цілісність України". "Він цього не зробив. Тоді я особисто порушив кримінальну справу за фактом подібних протиправних дій", - сказав генпрокурор.

"Крім того, ним неналежно організовувалося розслідування кримінальної справи щодо вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, на що я неодноразово звертав його увагу. Вчора відбулося засідання колегії генпрокуратури. Члени колегії прийняли рішення одноголосно: звільнити Голомшу з посади", - зазначив Васильєв.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування