Політологи пропонують у прем'єри Мороза, Литвина й Тимошенко. Амбіціям Януковича - кінець

Середа, 1 грудня 2004, 20:49
"Ідеальною фігурою" на посаду глави уряду народної довіри можуть бути лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз чи голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Таку думку висловив директор Європейського інституту інтеграції й розвитку (Україна) Дмитро Видрін.

Він вважає, що уряд народної довіри, який може бути створений у випадку відставки діючого уряду, повинен виступити посередником між політичними елітами, як на центральному, так і на регіональному рівнях.

Видрін також уважає, що президент повинен підписати указ про відставку чинного уряду, тому що "це єдиний вихід зі сформованої ситуації".

Говорячи про найбільш реальний варіант розвитку подій в аспекті переголосування другого туру президентських виборів чи призначення нових, він сказав: "Переголосування більше реальне, тому що люди, які другий тиждень стоять на вулицях, навряд чи погодяться чекати ще три місяці, які даються на призначення нових виборів".

"З погляду великої стратегії оптимальними були б нові вибори, але вони нереальні - усе буде переголосовано", - сказав Видрін.

Політолог, шеф-редактор журналу "Політична думка" Володимир Полохало вважає, що варіант призначення нових президентських виборів поглибить політичну й економічну кризу в країні.

"Основна перемога революції буде складатися в переголосуванні. Інші варіанти тільки поглиблять політичну й економічну кризу в країні й викличуть розчарування серед багатьох учасників революції непослідовністю, неактивністю й нерішучістю Комітету національного порятунку й самого лідера опозиції Віктора Ющенка", - вважає Полохало.

Політолог висловив думку, що в цей час президент Леонід Кучма "намагається об'єднати тих, хто йому вірний, під гаслом повторних виборів".

"Це - основна ідея. Якщо він доможеться цієї мети, то одержить більш високі шанси, практично перебуваючи в політичному вакуумі, проводити певні маневри", - відзначив він.

Ключовою подією на сьогоднішній день є рішення Верховного суду, що може бути подальшим поштовхом (розвитку ситуації)", - підкреслив політолог.

Говорячи про прийняту в середу Верховною Радою постанову про відставку уряду, Полохало відзначив, що для прем'єр-міністра, який був офіційно проголошений переможцем президентських виборів, "це означає кінець його політичним амбіціям як майбутнього президента".

"Сьогодні Янукович може вести тільки ар'єргардні політичні бої, але, уже втративши ініціативу", - додав він.

Говорячи про формування уряду народної довіри, Полохало відзначив, що переговори по його складу й главі "не повинні бути довгими". "Кандидатуру має право висувати Комітет національного порятунку", - сказав він.

Політолог вважає, що кандидатура голови Верховної Ради України Володимира Литвина на цю посаду "буде не гіршим, але й не найкращим варіантом".

"Багато хто з експертів у моєму колі, причому експерти різних шкіл і напрямків, схиляються до думки, що Юлія Тимошенко могла б бути такою консолідуючою фігурою", - заявив Полохало.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Кучма чинитиме по Конституції - підпише відставку Януковича й зробить його в.о

Янукович із температурою проводить "багато зустрічей"

ЯНУКОВИЧ ЗАНЕДУЖАВ

Відставка Януковича

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування