Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄВРОПАРЛАМЕНТ ВИМАГАЄ ПЕРЕВИБОРІВ ЗА УЧАСТЮ ЮЩЕНКА І ЯНУКОВИЧА

Середа, 1 грудня 2004, 23:00
Європарламент закликав Україну провести повторні вибори президента й вирішити кризу демократичним шляхом.

Таку ж позицію висловили і представники Єврокомісії та Ради міністрів ЄС, які були присутні на надзвичайному засіданні Європарламенту, присвяченому Україні, повідомляє "Німецька хвиля".

Європарламент уважає, що перевибори за участю Ющенка і Януковича є єдиним виходом із кризи в Україні.

Парламент категорично засудив махінації на виборах, що відбулися.

"Через фальсифікації вибори не можуть бути дійсними. Саме тому ми не визнаємо ці вибори",- сказав голова Комітету Європарламенту із зовнішніх відносин, депутат від Німеччини Ельмар Брок.

У середу ввечері 11 європарламентаріїв вирушили до України, аби допомогти вирішенню кризи.

Віце-президент Європарламенту Яцек Сар”юш-Вольський сказав, що сьогодні всі його колеги є українцями, які розмовляють мовою демократії та свободи.

На знак підтримки опозиції багато депутатів прийшли на засідання з помаранчевими хустинками або шарфиками.

Віце-президент Комітету Європарламенту у зв”язках з Україною Чарльз Таннок привітав вотум недовіри Верховної Ради українському урядові.

Перед парламентаріями виступила Комісар ЄС із зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер, яка заявила, що весь Євросоюз не визнає результати виборів і що Єврокомісія надасть Україні підтримку на проведення повторного голосування.

За повідомленням прес-центру Народного Руху України, голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції, голова НРУ Борис Тарасюк відзначив наступні моменти резолюції Європарламенту по Україні, ухваленої 2 грудня:

1. Європейський парламент одноголосно висловив солідарність з українським народом.

2. Європарламент засудив обставини, за яких відбувся другий тур президентських виборів.

3. Європарламент засудив рішення ЦВК оголосити Януковича переможцем президентських виборів без попередньої детальної і вичерпної оцінки законності виборів і виборчого процесу, тим самим повністю знехтувавши волею народу України.

4. Європарламент повністю підтримує зусилля Президента Польщі Александра Кваснєвського та представника ЄС Хав’єра Солани віднайти мирне політичне розв’язання кризи в Україні.

5. Європарламент закликав українську владу в жодному випадку не застосовувати силу проти мирного демократичного протесту.

6. Європарламент закликав демонстрантів дозволити нормально функціонувати органам державної влади.

7. Європарламент вважає неприйнятними будь-які загрози сепаратизму і поділу України і висловлює підтримку територіальній цілісності України.

8. Європарламент засуджує заяви російського президента і відзначає, що Росія несе значну відповідальність за ситуацію, що склалася в Україні.

9. Європарламент відзначає, що відносини з України залежать від демократичного розв’язання ситуації і зобов’язується надавати підтримку і допомогу.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування