Посол України в Італії ігнорує НАТО

П'ятниця, 10 грудня 2004, 11:13
Постійна делегація Верховної Ради в Парламентській Асамблеї НАТО заявляє про неналежну діяльність закордонних установ України в Італії.

Про це йдеться в підписаному главою делегації Олегом Зарубінським листі на ім'я міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка, текст якого передано у п'ятницю в агентство "Інтерфакс-Україна".

Як нагадують автори листа, 12-16 листопада у Венеції пройшла ювілейна, 50-а сесія ПА НАТО, "значення якої вийшло далеко за межі євроатлантичного простору", і цей форум, "безумовно, не міг залишитися без уваги жодного іноземного посольства в Італії".

У зв'язку із цим члени делегації висловлюють обурення тим, що посольство України в Італії "жодним чином не виявило свою присутність у цій країні протягом усього часу роботи сесії, і повністю усунулося від будь-яких контактів з постійною делегацією".

Така позиція, відзначають парламентарі, "уже була продемонстрована й раніше, коли недавно в Римі проходила організована, в тому числі НАТО, широкоформатна конференція з питань боротьби з фінансуванням тероризму".

"Незважаючи на офіційне запрошення від організаторів урядам всіх країн Центрально-Східної Європи, Південного Кавказу й Центральної Азії направити своїх представників на засідання, заявлений український експерт - співробітник посольства в Італії на ньому так і не з'явився, і, таким чином, Україна виявилася єдиною зі згаданих країн, урядова позиція якої на конференції була відсутня", - йдеться в листі.

Парламентарі підкреслюють, що постійна делегація України в ПА НАТО вже зверталася з цього приводу в МЗС і сподівається одержати відповідь.

У документі також відзначається, що "реально певна кількість виборців змогла проголосувати 31 жовтня на виборчих дільницях в Італії, насамперед, за рахунок особистої громадянської позиції й наполегливості, оскільки всю інформацію про вибори їм доводилося шукати ініціативно, через неофіційні канали, переборюючи схований або відвертий опір влади".

"Українські офіційні представники нічого не зробили, щоб розвіяти безпідставну фобію наших громадян щодо можливих негативних наслідків виявлення своєї присутності в Італії, де більшість із них перебуває нелегально", - підкреслюють парламентарі.

Вони відзначають, що "масова виборча активність і прагматизм українців створили дійсну проблему як для посольства в Римі, так і для Генерального консульства в Мілані, тим більше що результати виборів не надто порадували око офіційного українського адміністратора в Італії А.Орла".

"Ми переконані, що посли України в країнах-членах НАТО і ЄС, у тому числі в Італії, повинні бути щирими прихильниками й прагматичними провідниками європейської і євроатлантичної інтеграції нашої держави. І жоден державний службовець не може переносити своє особисте ставлення до визначеного на вищому державному рівні зовнішньополітичного курсу України на виконання своїх службових обов'язків, нехтуючи національними інтересами", - підкреслюють члени української делегації в ПА НАТО.

Як відзначається в документі, переданому в агентство, відкритого листа було направлено главі МЗС України 23 листопада, однак у зв'язку з тим, що парламентарі досі не отримали на нього відповіді, вони передали його в ЗМІ.

Як відомо, до свого призначення 1 липня 2004 року послом України в Італії Анатолій Орел був заступником глави адміністрації президента України - керівником головного управління з питань зовнішньої політики АП.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування