Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США витратили на демократію в Україні в 10 разів менше, ніж Росія на Януковича

Неділя, 12 грудня 2004, 14:07
Адміністрація Буша витратила понад $65 мільйонів за останні два роки для допомоги політичним організаціям в Україні, повідомляє AP.

Офіційні представники США кажуть, що ця допомога не означає втручання в українські вибори і не може зрівнятися за обсягом з тим, скільки за різними даними це коштувало російському президенту Володимиру Путіну. Ці гроші є частиною $1 мільярда, які Держдепартамент витрачає кожного року для розбудови демократії в усьому світі.

Американські гроші не витрачалися безпосередньо на українські політичні партії. В більшості випадків вони проходили через такі організації, як фонд Карнегі чи через групи, пов'язані з республиканцями чи демократами, які організовували навчання перед виборами, через форуми з прав людини чи незалежні медіа.

Проте, як визнали офіційні представники, частина грошей пішла на допомогу групам та людям, які були в опозиції до проросійського кандидата, тим, хто зараз називає себе частиною "помаранчевої революції".

"Є такий міф, що американці приходять в країну - і ось, ви отримуєте революцію", - каже Лорні Крейнер, колишній працівник Держдепартаменту, який очолює IRI –Міжнародний республиканський Інститут. Ця організація отримала $25,9 мільйонів на допомогу розбудові демократії в Україні та інших 50 країнах світу.

"Це неможливо, щоб американці вивели 2 мільйони людей на вулиці. Народ сам вирішує це зробити", - каже Крейнер.

"Наші гроші не потрапляють до кандидатів. Вони йдуть на процес, для організацій, які потребують їх для забезпечення вільних і чесних виборів", - каже спікер Держдепартаменту Річард Баучер.

Агентство АP нагадує, що екзит-поли в день виборів фінасувалися посольствами США та інших 7 держав, а також 4 недержавними організаціями, які існують на державні гроші США.

За даними агентства, організація IRI (Міжнародний республіканський Інститут) використовувала американські гроші для влаштування зустрічі Ющенка з віце-президентом Діком Чейні та заступником Держсекретаря Річардом Ермітеджем в лютому 2003 року.

Зі свого боку, фракція "Регіони України" вже на наступному тижні домагатиметься створення тимчасової парламентської слідчої комісії для вияснення джерел фінасування виборчої кампанії Ющенка у зв'язку з інформацією про фінансування її урядом Сполучених Штатів Америки.

Про це заявив у ході суботнього телемосту на каналі "Україна" народний депутат України Василь Горбаль (фракція "Регіони України"), який очолює Київський штаб Януковича.

Між тим, за даними політолога Андерса Аслунда, Росія направила від $600 до $900 мільйонів безпосередньо на підтримку кампанії Януковича.

"Українська правда"

Читайте також:

Аслунд: кампанія Януковича обійшлась в 1% ВВП

Буш просить спостерігачів не розслаблятись, а його однопартієць звинувачує його у фінансуванні Ющенка

Янукович вважає, що Ющенко продасть Україну Америці

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування