Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росіяни хочуть, щоб переміг Янукович, але Сахаров підтримав би революцію

П'ятниця, 17 грудня 2004, 17:05
Більше половини опитаних росіян вважають, що академік Андрій Сахаров, якби був живий, підтримували б в Україні прихильників Віктора Ющенка.

Такі результати опитування, проведеного радіостанцією "Эхо Москви" в Інтернет і в ефірі.

75% (1643) користувачів Інтернет й 37% (1586) радіослухачів висловилися за те, що Сахаров підтримав би помаранчевих. На думку 13% користувачів Інтернет й 33% радіослухачів упевнені, що Сахаров підтримав би біло-блакитних.

За даними ще одного опитування 50% (1554) опитаних в Інтернет, назвали знаходження на Майдані Незалежності усвідомленим політичним кроком, 48% (1484 осіб) вважають, що причиною було бажання брати участь в "святі неслухняності". В ефірі радіо відповідно 46% (2408 чоловік) уважають усвідомленим вибором, 54% - участю в "святі неслухняності".

У той же час, більшість росіян у тій або іншій мірі цікавляться подіями в Україні й вважають, що перемога Віктора Януковича на президентських виборах у цій країні найбільше відповідає інтересам Росії.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Аналітичним центром Юрія Левади 10-14 грудня, передає "Інтерфакс".

Із 1600 опитаних соціологами тільки 15% заявили, що їх зовсім не цікавить те, що відбувається в Україні, інші (84%) уважно або не дуже, але стежать за ходом президентської кампанії в сусідній державі.

При цьому половина респондентів (51%) вважають, що інтересам Росії найбільше відповідає обрання Януковича президентом України, а кожен десятий (10%) думає, що для цієї країни буде краще, якщо вибори виграє Ющенко.

Разом з тим, значна частина опитаних - 39% - не змогла обрати, хто з двох претендентів кращий для Росії.

Серед причин нинішнього протистояння української опозиції й влади росіяни, по даним "Левади-Центра", називають боротьбу між "економічними кланами" у цій країні (34%), "підступи закордонних сил" (22%), "багаторічне невдоволення" народу корумпованістю влади (16%), порушення в ході президентських виборів (12%).

Як показало дослідження соціологів, позитивні емоції щодо дій української опозиції після другого туру президентських виборів висловили лише 9% учасників опитування, в інших (49%) вони викликали здивування, роздратування й збурювання.

Оцінюючи заяви й дії російської влади у зв'язку з українською кризою, більше чверті респондентів (27%) назвали їх "цілком доречними й корисними", ще 23% - "недостатніми або занадто слабкими".

"Втручанням у чужі справи", що приводить до загострення кризи на Україні й шкодить відносинам двох країн, вважають дії російської влади 26% респондентів.

На думку опитаних росіян, головну роль у дозволі кризи в Україні в підсумку зіграє сам народ цієї країни (27%), міжнародні посередники (22%), Росія (13%), президент Леонід Кучма (8%), інші українські політики (9%).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування