Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Діоксином не можна отруїти в побуті. Від нього бувають пухлини й нервові розлади

Субота, 18 грудня 2004, 17:45
Директор Інституту екогігієни й токсикології Мінздраву України, член-кореспондент Академії медичних наук, професор Микола Проданчук вважає практично неможливим отруєння діоксином у побутових умовах і встановлення точного часу надходження в організм цієї отрути через однократний аналіз крові.

Про це Проданчук сказав у суботу в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

"Щоб ввести людині діоксин, він повинен бути ізольований. У побуті взяти діоксин й отруїти ним, не отруївшись самому, неможливо. Якби отрута надійшла з їжею, від його випарів отруїлися б всі", - повідомив він, при цьому засумнівавшись, що введення в організм великої дози діоксину може бути однократним.

Проданчук також підкреслив виняткову складність встановлення часу отруєння цією отрутою. "Виходячи із властивостей діоксину і його поводження в організмі, через однократний аналіз крові визначити час його надходження в організм (якщо воно було разовим) дуже складно", - відзначив він.

Однак, як відзначив він, можна визначити період максимальної концентрації діоксину в організмі людини, зіставивши його динаміку по декількох аналізах крові, зроблених у різний час.

За словами директора інституту, світової історії не відомі факти штучного отруєння діоксином, і усе раніше відомі випадки - це зараження діоксином через повітря протягом тривалого часу.

"Це не та отрута, якою труять", - сказав він.

Проданчук також пояснив, що миттєву смерть викликають рицин, ціаністий калій, а діоксин не викликає негайної смерті.

"Потрапляючи в зовнішнє середовище, він (діоксин) не руйнується ні в зовнішньому середовищі, ні в організмі. Діоксин - це стійкий органічний забруднювач, один із найнебезпечніших екологічних забруднювачів".

Наслідки його впливу, як відзначив Проданчук, - це не миттєва смерть, а вплив на всі системи організму: імунну, нейроендокринну, він також викликає шкірні прояви.

Віддалені наслідки отруєння цією отрутою, за словами директора інституту, - неврологічні розлади, пухлини, провокування інфекцій, вплив на дітородну функцію.

Разом з тим Проданчук підкреслив особливості індивідуального впливу на організм цієї отрути. Тобто, як пояснив професор, для кожної людини вплив діоксину сугубо індивідуальний. У когось клінічні прояви виникають одразу й мають важку форму, хтось може навіть не почувати це.

"Є випадки, коли в людей після прояву первинних ознак, віддалені наслідки не проявлялися. Все залежить від дози й чутливості організму", сказав він.

Говорячи про період виведення діоксину з організму людини, Проданчук сказав, що в організмі його можна знайти й через 14 років. "Це стабільна речовина, період її напіввиведення становить 7 років", відзначив медик.

Як повідомлялося, лікарі віденської клініки "Рудольфинерхаус", де Ющенко неодноразово проходив обстеження, на прес-конференції 11 грудня заявили, що український політик був отруєний диоксином, причому отрута потрапила в організм пацієнта приблизно за п'ять днів до госпіталізації.


Читайте також:

МЕДИКИ З'ЯСУВАЛИ ВСІ ОБСТАВИНИ ОТРУЄННЯ ЮЩЕНКА

Ющенко назвав тих, хто його отруїв. Раками?

Усе про отруєння Ющенка

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування