Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС ВИЗНАВ НЕКОНСТИТУЦІЙНОЮ ЧАСТИНУ ЗАКОНУ ПРО ВИБОРИ

Субота, 25 грудня 2004, 10:47
Конституційний суд України визнав неконституційним положення закону про особливості застосуванні закону про вибори президента 26 грудня, який обмежує право на голосування людей з обмеженими можливостями самостійно пересуватися, крім інвалідів першої групи.

Відповідно до рішення КС, дане положення втрачає дію від дня ухвалення рішення Конституційного суду.

КС збов'язав Центральну виборчу комісію вжити заходів для реалізації цього рішення, зокрема, довести його до відома територіальних і дільничних виборчих комісій.

Як відзначається в прес-релізі КС, представник Центральної виборчої комісії в ході розгляду справи вказала, що положення, які звужують коло осіб, які мають право голосувати поза приміщенням для голосування, мають ознаки неконституційності.

Постійний представник президента України в КС вказав, що зазначене положення є дискримінаційним.

На обмеження конституційного виборчого права вказала також уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова.

У листі голови ЦВК до КС стверджується, що закон відповідає Конституції.

Як відзначається в прес-релізі, КС встановив, що зазначена норма закону унеможливлювала голосування поза приміщенням для голосування інших виборців, які з тих же причин, як й інваліди першої групи, не можуть самостійно прибути на виборчу дільницю. Тобто різні групи однієї категорії виборців поставлені в нерівні умови в реалізації виборчого права.

У відповідності зі статтею 77 пункт 1 закону про вибори президента, заяви від виборців про те, що за станом здоров'я вони не можуть прибути на виборчу дільницю, повинні бути подані не пізніше, ніж за 12 годин до початку голосування тобто до 20.00 25 грудня.

У конституційному поданні, яке внесли 46 народних депутатів, також оскаржувалася конституційність інших особливих норм голосування 26 грудня, зокрема обмежень у частині використання відкріпних посвідчень. Однак КС залишив ці норми без розгляду.

У поданні депутатів вказувалося, що введення законом про особливості застосування "Закону про вибори президента України" при повторному голосуванні 26 грудня обмежень використання відкріпних посвідчень, голосування за межами приміщень для голосування, по кількості виборчих бюлетенів, які повинні бути виготовлені для повторного голосування, істотно ускладнює, а в багатьох випадках практично унеможливлює реалізацію конституційного виборчого права значній кількості громадян України.

На думку депутатів, тим самим, всупереч статтям 22, 24, 33, 64, 69 Конституції України, створюються перешкоди для здійснення реального народного волевиявлення, звужується зміст й обсяг існуючих прав громадян, порушується принцип їхньої рівності перед законом, гарантована Основним законом свобода пересування.

"Якщо визнано, що правові механізми, передбачені чинним законом України "Про вибори президента України", не забезпечили проведення чесних, демократичних і прозорих виборів глави держави, не створили умови для об'єктивного встановлення результатів народного волевиявлення, то для обрання президента України в повній відповідності з Конституцією України необхідно не введення особливої процедури повторного проведення тільки одного з етапів виборів, а прийняття нового закону або внесення комплексних змін у чинний закон, які б зробили неможливими надалі системні порушення конституційних принципів під час проведення виборів на всіх етапах виборчої кампанії.

Саме на таких нових законодавчих принципах повинні бути проведені повторні вибори президента України", - відзначав суб'єкт права на конституційне подання.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування