Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Син в'язня № 11367 їде в Освенцім

Середа, 19 січня 2005, 13:05
27 січня Віктор Ющенко, щойно приведений до присяги президент України, відвідає Польщу.

Візит - приватний. Привід - особистий: під час Другої світової батько майбутнього глави держави був одним із ув'язнених концентраційного табору "Аушвіц-Біркенау" (більше відомого як "Освенцім-Бжезінка").

І якщо в минулі роки український лідер приїжджав у містечко Освенцім, недалеко від Кракова, також неофіційно - як правило, на День Перемоги, то зараз у нього на руках запрошення польського колеги Александра Квасневського.

Напередодні обрання лідер ще опозиційної "Нашої України" пообіцяв, що свою першу офіційну поїздку зробить у Москву.

І, зважаючи на все, Ющенкові доведеться подумати, як він пояснить Володимиру Володимировичу Путіну, чому він відбув у, як було елегантно сказано паном Рибачуком, "маленьке європейське турне" - Страсбург і Давос.

Якщо ж говорити про "програму-мінімум", польські друзі сподіваються, що український президент хоча б на день заїде у Варшаву. Як заявив держсекретар канцелярії польського прем'єра Яцек Ключковський, "з одноденним офіційним візитом".

На святкування з приводу 60-річчя звільнення Освенціма очікується приїзд глав країн антигітлерівської коаліції, Ізраїлю і уже за традицією - президента ФРН.

Міжнародний день пам'яті жертв геноциду відзначається в Європі щорічно у день звільнення в'язнів "Освенціма" військами Першого Українського фронту. Історики вважають, що в цьому найстрашнішому з концтаборів були знищені від півтора до чотирьох мільйонів людей - євреїв, поляків, циган, військовослужбовців Червоної Армії.

Взагалі тема Освенціма не раз лунала з вуст Віктора Ющенка як останній моральний аргумент під час виборчої кампанії. Коли після найвищою мірою негостинного прийому в Донецьку Ющенко все-таки зумів прорватися до губернатора області Близнюка, у серцях вигукнув - "За вас мій батько сидів чотири з половиною роки в Освенцімі, за вас, холуїв!".

А в нещодавньому інтерв'ю ізраїльському ультрарелігійному щотижневику новообраний президент присягнув "попелом Освенціма, що жодному євреєві не буде заподіяне зло під час мого правління", і передав на Землю обітовану привезену з Аушвіца пригорщу землі.

Серед декількох тисяч звільнених не було в'язня з виколотим біля серця номером 11367, радянського військовополоненого Андрія Андрійовича Ющенка. Його перевели з Освенціма в інший табір незадовго до кінця війни. У передвиборчих виступах, особливо на сході України - Ющенко не раз згадував "хресний шлях" батька: Острув Мазовецький, Майсен, Лейпціг, Стольп, Освенцім, Бухенвальд, Флосенбург.

У будинку Ющенка в селі Хоружівка Сумської області ніколи не було собак - як пам'ять про Освенцім, де людей цькували вівчарками. Віктор Ющенко згадує, що від полону у батька були і світлі спогади - під час однієї із втеч йому дав притулок німецький селянин, який почастував червоноармійця кавою, "смачніше якої не було".

До речі, цікаво, що батько нинішньої першої леді Катерини Чумаченко під час війни теж був полоненим й утримувався в декількох концтаборах. Михайла Чумаченка, як і Андрія Ющенка, звільнили американці, але він після знайомства з майбутньою дружиною вирішив не повертатися "до Сталіна" і після декількох років перебування в таборі для переміщених осіб зміг виїхати у США.

Торік Ющенко передав у музей "Освенціма" копію фільтраційної справи свого батька, знайдену в архіві Служби безпеки Сумської області. Папери підтверджують факт перебування Андрія Ющенка в таборі. Родина багато років шукала ці документи, ще з 60-х років направляючи запити до КДБ і в Освенцімський комітет.

У робочому кабінеті Ющенка знаходиться ксерокопія із табірної книги: усього два рядки, які свідчать про приїзд до табору ешелону з радянськими військовополоненими 26 лютого 1944 року і про присвоєння кожному ув'язненому персонального коду. Одним із них і був батько майбутнього президента. Його номер 11367.

На дотичні деми:

"Табір смерті" на Уралі

Соловки: від ГУЛАГУ до сьогодення


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування