Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Третину "таємних" документів видано за рік виборів

Вівторок, 1 лютого 2005, 11:48
За 12 років з моменту запровадження державної реєстрації нормативно-правових актів з 1 січня 1993 року і до 31 січня 2005 року 221 нормативно-правовий акт із загальної кількості 10 391 було обмежено в доступі через грифи "Для службового користування", "Таємно" та "Цілком таємно".

Переважна більшість цих актів видані Службою безпеки України, Міністерством оборони України та Міністерством внутрішніх справ України, повідомила заступник Міністра юстиції України Лідія Горбунова, повідомляє прес-служба Мін’юсту.

Як зазначила Горбунова, протягом останніх 13 місяців було зареєстровано 74 нормативно-правових акти з обмеженим доступом, серед яких, окрім актів силових відомств, були, зокрема, 3 нормативно-правові акти Національного банку України.

Коментуючи публікації, що з‘явилися в засобах масової інформації наприкінці минулого тижня щодо начебто "засекречених" нормативно-правових актів, зокрема Державної податкової адміністрації України, Горбунова повідомила, що протягом 12 років ДПА України було зареєстровано 4 нормативно-правових акти з обмеженим доступом, з них жодного протягом 2004 року та по 31 січня 2005 року включно.

Вона також пояснила, що повноваження визначати підстави, за яких інформацію має бути віднесено до державної таємниці, ступінь засекреченості та коло осіб, які мають доступ до такої інформації, покладено на державних експертів з питань таємниць.

Держексперти також визначають обгрунтованість грифа секретності та необхідність розсекречування актів із наданням їм реквізиту "розсекречено".

Такі експерти призначаються указом президента України, керуються у своїй діяльності законодавством України та несуть відповідальність згідно із законом. Ці норми визначені Законом України "Про державну таємницю".

Горбунова також наголосила, що відповідно до чинного законодавства, зокрема, Конституції України, Міністерство юстиції України не має повноважень вирішувати питання щодо статусу інформації з обмеженим доступом.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування