Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україну не кличуть в ЄС, бо "багаті теж плачуть"

Середа, 16 лютого 2005, 17:29
Постійний представник України при Європейському Союзі Роман Шпек вважає, що після закінчення терміну дії угоди про Партнерство і Співробітництво Україна має стати кандидатом на вступ до ЄС.

Про це він сказав в інтерв’ю українській службі Бі-бі-Сі

"В кінці 2007-го року закінчується термін дії Угоди про Партнерство і Співробітництво. Я вважаю, що з українського боку варто було б пропонувати європейській стороні укласти асоційовану угоду, що називала б Україну – кандидатом на вступ", - сказав Шпек.

Він також сказав, що зараз тривають референдуми щодо членства Туреччини, але "в ході дискусії політиків і громадян інтерактивне опитування показало, що більшість громадян готові сказати так Україні, а не Туреччині".

"Але, щоб це трансформувалося в політичну волю і стало виявлятися через дії політиків, це, напевно, забере певний час. Лунають слова: "так - Україна європейська держава", "так - двері в Євросоюз не закриті", "так - ми визнаємо право України на членство"... Відповідь "ні" не звучить. Головне, що зараз лунає від ЄС, це те, що Євросоюз не готовий до прийняття рішення щодо визнання України кандидатом", - сказав він.

"Головне, що вони погодилися на те, що Україна має право на членство, а лише рік тому вони говорили інші речі. Отже є час. Є певні домашні завдання, які повинні зробити і Україна, і 25 членів Євросоюзу", - додав Шпек.

Шпек також зробив акцент на тому, що президент Єврокомісії Жозе Баррозу казав, що Євросоюз і, зокрема Єврокомісія, не готові обговорювати питання про Україну.

"Але він не сказав, що ми не маємо права, він не сказав, що вони не вітають, він не сказав, що вони не визнають. Просто вони мають багато своїх проблем", - прокоментував слова Баррозу Шпек.

"Колись транслювали на початку дев’яностих телесеріал "Багаті теж плачуть". Оцей серіал ми бачимо зараз у Брюсселі. Вони теж плачуть, бо не готові до рішення", - розповів Шпек.

"Їм треба домогтися схвалення конституції, перебороти громадську думку щодо членства Туреччини, показати громадянам ЄС, що політики опікуються їхніми проблемами, показати, що їхня безпека гарантована", - сказав він.

На питання, що більшість сусідів України перед тим як стати членами ЄС стали членами НАТО, і чи є це обов’язковим шляхом для України, Шпек відповів:

"Я б не сказав, що Україна більш готова, просто членом НАТО легше стати. Вимог значно менше. Бо НАТО - це лише військово-політичний союз, а ЄС - це ще й економічний союз".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування