Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко прогнозує, що 2007 рік стане історичним моментом

Середа, 23 лютого 2005, 15:53
Президент Віктор Ющенко сподівається до 2007 року почати переговори про вступ України до Європейського союзу.

Як повідомив Ющенко на прес-конференції в Страсбургу, підписаний 21 лютого План дій Україна-ЄС до 2007 року "дозволяє в будь-який рік із трьох перейти до переговорного процесу з ЄС щодо членства".

"2007 рік – це головна дата, яку я хотів би окреслити в своєму виступі: увійти в режим переговорів щодо членства України в ЄС. Формат Плану дій дає можливість так ставити питання. Звичайно, після виконання Україною відповідних "копенгагенських стандартів", - сказав Ющенко.

"Ці переговори могли б початися значно раніше 2007 року, виконуючи всі умови Плану дій. Я в цьому переконаний, якщо буде показано механізм ефективної взаємодії двох сторін – України і ЄС", - сказав Ющенко.

У свою чергу присутній на прес-конференції голова Європарламенту Джозеп Боррелль назвав "реалістичним" план Ющенка почати переговори про членство в ЄС протягом трьох років.

"Мені здається, що Ющенко добре знає, як відбуваються фази стосунків стосовно строків. Але потрібно починати з Плану дій", - сказав Боррелль.

У свою чергу Ющенко сказав, що План дій "дає відповідь", що прагне зробити Україна протягом 2005 року.

"Перше півріччя буде присвячено темі отримання статусу ринкової економіки. Друге питання – до листопада пройти всі формальні процедури щодо вступу України до Світової організації торгівлі", - сказав Ющенко.

"Наступне питання – початок консультацій і переговорного процесу створення зони вільної торгівлі з ЄС", - додав він.

"Четверте – лібералізація візового режиму для студентів, журналістів, дипломатів".

"Далі – доступ України до галузевих проектів. Для цього буде проведено переговори з енергетичним департаментом і керівництвом ЄС відносно концепції по новим можливостям організації енергетичного ринку".

Також Ющенко пообіцяв присвятити 2005 рік "облаштуванню українських кордонів і митниці для забезпечення режиму, уніфікованого до ЄС, який би не дозваляв там формуватися контрабанді, наркотрафіку, незаконній міграції".

"Всі пункти ми спробуємо сформувати у окрему "дорожню карту 2005", - додав Ющенко.

За словами президента, з української сторони за це відповідає віце-прем'єр Олег Рибачук і посол України в ЄС Роман Шпек.

Говорячи про дії всередині України, Ющенко запланував пенсійну реформу, судову реформу, фіскальну реформу, "приведення у відповідність до законів України тих порушень, які були зроблені на ринку приватизації".

"Ми ставимо за мету в 2005 році навести макроекономічний порядок в Україні – адже ми отримали Україну з великим неврегульованим дефіцитом Пенсійного фонду і державного бюджету", - додав Ющенко.

"Українська правда", Страсбург


Поїздка журналіста "Української правди" організована за сприяння Фонду розвитку ЗМІ посольства США

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування