Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВФ вимагає змін в бюджеті, щоб запобігти інфляції

Четвер, 24 лютого 2005, 10:05
Міжнародний Валютний Фонд попереджає, що дефіцит українського бюджету цього року може зрости до 6% та рекомендує скоротити його до 3%.

Таку рекомендацію висловила місія Фонду, яка скінчила роботу в понеділок, повідомляє радіо "Свобода".

МВФ також висловлює занепокоєння великим дефіцитом українського бюджету, який виникає через низький збір податків та високі соціальні виплати.

"Якщо ж залишити дефіцит на нинішньому рівні, зросте внутрішній борг стосовно до валового внутрішнього продукту, що викличе дестабілізацію економіки", - вважають фахівці Європейського департаменту МВФ, які перебували в Україні протягом 10 днів.

У той же час МВФ висловлює підтримку українському уряду та готовність до посилення співпраці, але попереджає про небезпеку зростання бюджетного дефіциту в Україні.

За підрахунками Фонду, якщо уряд виконає обіцянки про підвищення соціальних виплат, свої та ті, що залишилися у спадок від уряду Януковича, дефіцит може зрости до небезпечних 6%.А це у свою чергу може викликати зростання інфляції у 2005 році.

Тому Фонд рекомендує зменшити дефіцит до 2-3% шляхом скорочення витрат та перегляду деяких планових підвищень соціальних пільг, а також розширення податкової бази.

Судячи із заяв українських урядовців, уряд збирається врахувати швидше другу пораду Фонду та шукати можливість збалансувати бюджет за рахунок збільшення надходжень. На думку українського президента, бюджет має бути збалансованим, але соціальним: "Уряд віддаватиме людям бюджет до останньої копійки...."

У середу уряд збільшив утричі грошові видатки для солдат та курсантів та одночасно скасував 29 постанов про податкові пільги для підприємств, які запровадив попередній уряд. Зокрема, ліквідовуються спеціальні пільгові тарифи на електроенергію для деяких підприємств кольорової металургії. Завдяки цьому, за словами прем’єра Юлії Тимошенко, бюджет додатково зможе отримати 100 мільйонів гривень.

На думку західних аналітиків, поки що Україні не загрожує фінансова нестабільність, хоча і до справжньої стабільності їй поки що далеко.

За словами Еда Паркера, аналітика з рейтингового агентства Fitch, важливо не лише поправити державні фінанси, "розшарпані виборами", але і дізнатися, що насправді в них відбувається. "Є деяка непевність щодо справжнього стану бюджету. Тому, перш ніж рухатися далі з виконанням обіцянок, було би потрібно прийняти реалістичний бюджет", - стверджує він.

Очікується, що нинішніх бюджет зазнає серйозного перегляду. При цьому новий міністр фінансів Віктор Пинзеник бездефіцитного бюджету не обіцяє, але вірить, що дефіцит можна буде утримати в межах 2% від валового внутрішнього продукту.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування