Литвин проти, щоб у парламент прийшли ще 17 ющенківців

Понеділок, 28 лютого 2005, 13:21
Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає недоцільним на даному етапі проводити довибори в парламент за мажоритарними округами.

Про це він заявив у понеділок в інтерв'ю журналістам за підсумками засідання погоджувальної ради Верховної Ради.

Литвин назвав правильним положення Закону "Про вибори народних депутатів України", відповідно до якого менше, ніж за рік до наступних виборів, довибори в парламент не проводяться.

Спікер вважає це правильним з погляду того, щоб даремно не витрачати кошти.

Литвин повідомив, що сьогодні більшість народних депутатів схиляються до того, щоб не вносити до Закону зміни, які дозволяють проводити довибори у мажоритарних округах.

У той же час спікер проінформував, що у Верховній Раді зареєстровано низку законопроектів з цього питання, і на їхньому розгляді наполягає профільний Комітет ВР. Тому, за словами спікера, це питання швидше за все буде розглядатися на поточному пленарному тижні.

Голова Верховної Ради звернув увагу, що сьогодні депутати-мажоритарники в основному стали керівниками в областях і у такий спосіб стали ближчі до людей.

Литвин також повідомив, що в четвер Верховна Рада розгляне питання про дострокове припинення повноважень народних депутатів, які перейшли на роботу у виконавчі структури влади.

За його словами, на сьогоднішній день у профільному Комітеті ВР перебувають 10 заяв про складення депутатських повноважень. При цьому у виконавчу владу перейшло всього 39 народних депутатів.

Литвин прогнозує, що на цьому тижні варто очікувати збільшення кількості таких заяв. Спікер також повідомив, що на засіданні погоджувальної ради під час обговорення цього питання всі учасники погодилися з тим, що вимоги Конституції необхідно виконувати.

Відповідаючи на запитання журналістів, що будуть робити з тими народними депутатами, які відмовляються писати заяви про складення повноважень, Литвин сказав: "Умовляти будемо - а що можна зробити?".

Він нагадав, що відповідно до процедури, якщо депутат відмовляється писати таку заяву, необхідно звертатися в суд. При цьому Литвин підкреслив, що "судитися - це остання справа".

Крім того, спікер повідомив, що на цьому тижні Верховна Рада розгляне питання про прийняття присяги суддею Конституційного Суду України.

Міністри-сумісники наполягають на ухваленні закону про довибори, оскільки інакше, наприклад, фракція "Наша Україна" втратить 17 депутатів.

ЛІГАБізнесІнформ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування