Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Люди Тігіпка звільнились з Нацбанку. Через непрозорість Стельмаха?

Понеділок, 7 лютого 2005, 14:07
Перший заступник голови правління Нацбанку України (НБУ) Арсеній Яценюк, заступник голови правління Олександр Шлапак і директор генерального департаменту Вадим Пушкарьов подали у відставку через розбіжності із призначеним у грудні 2004 року головою НБУ Володимиром Стельмахом.

Про це говориться в їхній спільній заяві, переданій агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

"Дане рішення мотивоване різними поглядами на подальший розвиток вітчизняної банківської системи з новим главою Нацбанку. Ми також не згодні зі зневагою з його боку принципів відкритості й прозорості в діяльності центрального банку", - говориться в заяві.

На думку її авторів, їм удалося налагодити ефективну роботу НБУ й вітчизняних банків і зберегти стабільність фінансової системи НБУ у час політичної нестабільності.

Водночас, як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело в Нацбанку, на зборах колективу НБУ, присвяченому цій події, голова Нацбанку Володимир Стельмах назвав однією з підстав відставки плановану реорганізацію структури НБУ.

У свою чергу, Шлапак серед причин звільнення назвав прохання Стельмаха, думку якого він поважає, а також незгоду із проведеними в НБУ останнім часом змінами.

Як повідомлялося, на час виборчої компанії 2004 року тодішній глава НБУ Сергій Тігіпко взяв відпустку для участі в політичній боротьбі. На час його відсутності в.о. голови НБУ був Яценюк.

На думку більшості опитаних агентством "Інтерфакс-Україна" вітчизняних банкірів, ухвалені наприкінці листопада минулого року заходи дозволили банківській системі України уникнути масштабної кризи.

В день призначення на посаду глави НБУ - 16 грудня 2004 року - Стельмах заявив, що збереже діючу команду топ-менеджерів, якщо не виявить у їх діяльності "кон'юнктурних рішень".

Згідно зі ст. 16 закону про НБУ, кількісний і персональний склад правління Нацбанку затверджується Радою Нацбанку за поданням його голови.

Ст. 15 закону про банки й банківську діяльність передбачає, що регламент правління НБУ затверджує його голова, а ст. 19 цього закону надає йому право розподіляти обов'язку між заступниками. Згідно зі ст. 20 того ж закону, глава НБУ має одного першого заступника й трьох заступників, які призначаються й звільняються ним за узгодженням з Радою Нацбанку.

Яценюк і Шлапак були запропоновані раді НБУ тодішнім головою Нацбанку Сергієм Тігіпком. Також разом з Тігіпком прийшов і Пушкарьов.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування