Соцпартія пішла в Європу

Середа, 9 лютого 2005, 23:00
Діяльність Соціалістичної партії України підтримуватиме група соціалістів у Європейському парламенті.

Безпосередньо на прес-конференції голова СПУ Олександр Мороз та віце-президент соціалістичної групи у Європарламенті Ян Марінус Вірсма підписали протокол про співробітництво.

Метою співпраці є, зокрема, підтримка діяльності СПУ "задля подальшої розбудови спільного співробітництва між Україною та Євросоюзом з метою поступової інтеграції України у демократичні європейські структури".

Соціалісти у Європарламенті зобов'язуються також "підтримувати розвиток організованого соціалістичного та соціал-демократичного руху в Україні та в і інших країнах регіону, які є безпосередніми сусідами ЄС".

Сторони мають намір організовувати спільні семінари та тренінги, проводити обмін експертами, створити програму для стажерів при соцгрупі в Європарламенті і організувати систему постійного обміну інформацією.

"Європа тримає для України двері відчиненими для членства в ЄС", - наголосив Вірсма, висловивши надію, що реформи нового уряду "прискорять процес вступу України в ЄС і зроблять його можливим в найближчому майбутньому".

Вірсма повідомив, що, крім спілкування з Морозом, провів кілька зустрічей з українськими урядовцями. "Особливо після зустрічі з паном Рибачуком у мене склалося враження, що в Брюсселі недооцінювали серйозність намірів України щодо вступу в ЄС", - зазначив депутат Європарламенту, підкресливши, що новий український уряд вже підготував план дій України в напрямку євроінтеграції.

"Думаю, цей пакет документів стане сюрпризом для Брюсселя, а також змусить замислитися тих європейців, які до цього часу виключали можливість членства України в ЄС", - сказав Вірсма.

Мороз, у свою чергу, підкреслив з приводу євроінтеграційних перспектив нашої держави, що "ця проблема вирішується тут, а не за межами України". "Все значною мірою залежить від того, як ми будемо працювати, які ми будемо створювати умови", - сказав він.

Аналізуючи кадрові призначення і перші кроки нової влади, на думку Мороза, можна зробити висновок, "сьогодні Україна більше та, яка була, аніж та, яку ми очікуємо".

Разом з тим, відповідаючи на запитання, Мороз висловився категорично проти люстрації, "бо виникає вічне запитання: а судді хто?" На думку лідера СПУ, люстрація "до добра не приведе", бо "завжди беруться судити ті, хто не має права судити".

Вірсма у зв'язку з цим пригадав, що в Європарламент також було внесено законопроект, в якому пропонувалося "не допускати в ЄП людей, які мали комуністичне минуле", і назвав це "нонсенсом".

Мороз, зі свого боку, заявив, що "може дати гарантію", навіть не знаючи авторів цього законопроекту, "що це люди, які зміцнювали попередній режим, прислужувалися йому, а тепер хочуть вислужитися".

"Нам треба об"єднувати суспільство, а не шукати ворогів поміж себе", - резюмував Мороз.

Мороз також висловився за збереження квотного принципу при призначенні керівників державних комітетів у виконавчій владі, а також висловив думку, що закон про опозицію повинен ухвалювати "вже новий парламент, а не цей".

Як повідомлялося, у середу "Наша Україна" та французька партія "Союз за народний рух" підписали заяву про співробітництво, в рамках якого французи допомагатимуть "Нашій Україні" у підготовці партійних кадрів, а також підтримуватимуть при вступі в міжнародні політичні організації.

"Українська правда"

Читайте також:

"Нашій Україні" допоможуть французи

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування