Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луценко вважає, що Кравченко визнав свою вину

Четвер, 10 березня 2005, 16:21
Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вважає, що загибель екс-міністра Кравченка "є визнанням своєї провини в останній інстанції".

"Я особисто вважаю, що загибель генерала Кравченка і є визнанням своєї провини в останній інстанції. Коли людина готується стати перед Богом, вона не бреше. Тому настільки велике значення його посмертної записки. Всі крапки над "i" там розставлені", - сказав він в інтерв'ю газеті "Грані Плюс".

Луценко також підкреслив, що "немає жодних сумнівів у тому, що затримано безпосередніх виконавців убивства". "Слідство не тільки одержало свідчення. Свідчення підтверджені рядом доказів", - заявив Луценко.

"На сьогоднішній день вдалося повністю реконструювати хід подій і дії кожного з обвинувачуваних. Підозрювані почали співробітничати зі слідством", - додав Луценко.

Він вважає, що поштовхом до того, що прийшли люди, які володіють інформацією, стали гарантії недоторканності співробітникам міліції, готовим надати інформацію щодо цієї справи. За словами Луценка, мова йшла про тих, хто мав стосунок до справи, але не був безпосередньо пов'язаний з убивством Георгія.

Як розповів міністр, про справжні обставини справи здогадувалися майже всі в колективі. "І дуже багато хто - просто знали. І це знання, як мені здається, багатьом співробітникам міліції не давало спокою, по-справжньому їх мучило", - сказав він.

"З іншого боку, усім стало зрозуміло, що нова влада й нове керівництво правоохоронних органів мають намір провести повне й чесне розслідування резонансних справ. У першу чергу - справи про вбивство Гонгадзе, що стало свого роду символом минулої епохи", - розповів Луценко.

"От переді мною клаптик паперу, на якому намальована схема захоплення Георгія. На іншій стороні цього клаптику - список із шести прізвищ тих, хто при цьому захопленні був присутній. Напроти трьох прізвищ стоять галочки - це ті люди, які сіли в машину до журналіста", - розповів Луценко.

"Все це негайно було передано керівнику слідства, заступнику генпрокурора Віктору Шокіну. Як виявилося, більшість прізвищ уже фігурували в матеріалах справи. Мої подальші бесіди з людьми, не позначеними галочками, допомогли їм зважитися на допомогу слідству. Вони почали давати свідчення буквально у мене в кабінеті", - сказав Луценко.

Як розповів міністр, автомобіль також вдалося знайти завдяки тому, що співробітники МВС почали давати свідчення, і справа стала стрімко розвиватися.

"Генерал Пукач його (автомобіль - "УП") не знищив, а перегнав своєму родичу в... Загалом, туди, де ми його й виявили... Пукач не допускав навіть думки, що хтось раптом почне серйозно розслідувати вбивство Гонгадзе", - сказав Луценко.

Він також розповів, що офіцери "наружки" у свою чергу очікували, що вбивство журналіста буде розслідуватися, "тому Пукач у свій час особисто водив їх за руку в прокуратуру й інструктував, які свідчення вони мають дати".

За його словами, Пукач "дав вказівки знищити вщент всі офіційні завдання на стеження".

"Потрібно сказати, що поставлене завдання було виконано дуже ретельно. Але людина, яка мала знищувати документи, не тільки підтвердила мені цей факт, але й усіляко сприяла дачі правдивих свідчень своїми підлеглими", - сказав міністр.

"Справа в тому, що офіцери мовчали, тому що боялися свого безпосереднього начальства. Боялися, тому що розуміли - при Кучмі всі їхні зізнання в кращому випадку нічого не змінять, а в гіршому - обернуться проти них самих. Як тільки стало ясно, що говорити правду можна, що правда дійсно потрібна - вони заговорили", - пояснив Луценко.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: