Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенка підозрюють у змові з Кучмою і гарантіях Піскуну стати депутатом

Четвер, 10 березня 2005, 17:31
Глава парламентської комісії з розслідування вбивства Гонгадзе Григорій Омельченко заявив про існування домовленості між президентом Віктором Ющенком й екс-президентом Леонідом Кучмою "про гарантії незалучення останнього до кримінальної відповідальності за тяжкі й особливо тяжкі злочини".

Про це він повідомив в інтерв'ю "Новості-Україна".

Омельченко сказав, що ним "встановлено факт, який підтверджує, що між Кучмою і Ющенком існують деякі домовленості про те, як вивести екс-президента з-під судової кримінальної відповідальності за зроблені злочини, у тому числі за злочин стосовно Гонгадзе".

За його словами, "домовленість між Кучмою і Ющенком про гарантії юридичної недоторканності екс-президенту і його родині була досягнута під час передвиборчої кампанії".

"У завершальну фазу ця домовленість увійшла в той момент, коли Центрвиборчком України оголосив президентом країни Віктора Януковича", - підкреслив Омельченко.

Він нагадав, що "тоді ж Верховна Рада ухвалила рішення про недовіру Кабінету міністрів, проголосувала за відставку Януковича з посади прем'єр-міністра, а також намагалася відправити у відставку генерального прокурора Геннадія Васильєва".

"Тоді для прийняття цього рішення (про відставку Васильєва) не вистачило десь півтора десятка голосів", - відзначив Омельченко.

За його словами, "після цього відбулася зустріч Леоніда Кучми, Віктора Ющенка, Володимира Литвина й Івана Плюща, на якій Ющенко вимагав, щоб Кучма відправив у відставку генпрокурора Васильєва й на його місце був повернутий Святослав Піскун".

За інформацією Омельченка, "Кучма викликав Васильєва й у присутності цих осіб (Ющенка, Литвина й Плюща) змусив написати заяву про добровільну відставку".

"Васильєв спочатку не хотів писати цю заяву. Однак Кучма пригрозив Васильєву, що він дасть відмашку, щоб у Верховній Раді знову було внесено питання про відставку й за неї проголосують 260-270 народних депутатів. Васильєв написав заяву. Кучма одразу наклав свою резолюцію, і оригінал цієї заяви Ющенко забрав собі", - повідомив Омельченко.

Депутат також заявив, що йому відомо "про персональну домовленість" Ющенко й Піскуна. "Піскун мені особисто розповідав, що Ющенко поставив перед ним завдання, дослівно: "розірвати" клан донецьких і клан Медведчука-Суркіса", - сказав Омельченко.

"За виконання цього завдання Ющенко пообіцяв Піскуну, що він буде генпрокурором до кінця 2005 року, одержить місце в списку новоствореної партії "Наша Україна", а після його обрання до парламенту Піскуну, як він сам сказав, нададуть можливість очолити один із правових комітетів", - повідомив Омельченко.

Він додав, що "навряд чи Піскун насмілиться сказати, що він такого мені не говорив - він знає, що я професіонал".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування