А комуністи хочуть параду

Понеділок, 14 березня 2005, 18:59
Фракція Комуністичної партії України вимагає від влади провести парад на честь 60-річчя Перемоги і припинити спроби реабілітації вояків УПА.

Про це сказано у заяві фракції, переданій УНІАН.

"9 травня 2005 року виповнюється 60-та річниця Великої Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 років... Народ України – один із активних учасників цієї війни, він заплатив дуже високу ціну за Перемогу над лютим ворогом і по праву заслуговує на гідне відзначення ювілейної дати", - зазначається у заяві.

"Тому у ветеранів Великої Вітчизняної війни, в усіх чесних людей викликають гнів і справедливе обурення блюзнірські "ініціативи" нинішньої влади відмінити в День Перемоги традиційний святковий парад переможців, звести ювілейні урочистості до якогось банального застілля на Хрещатику", - вважають комуністи.

Фракція комуністів у Верховній Раді України рішуче протестує проти намагань "нової-старої влади та її політичних поплічників звести нанівець святкування 60-річчя Перемоги і тим самим принизити історичне значення Великої Перемоги, принизити визначну роль українського народу-переможця".

Фракція також категорично вимагає від президента та уряду України "припинити знущання над ветеранами, припинити ганебні спроби реабілітації посібників фашистів - вояків ОУН-УПА - і поставити їх на один рівень із переможцями".

Раніше з аналогічною за змістом заявою, в якій вимагалося проведення параду на День Перемоги, виступив лідер СДПУ(о) Віктор Медведчук.

Як повідомлялося, 5 березня на нараді з питань підготовки і відзначення 60-річчя Перемоги віце-прем'єр-міністр України Микола Томенко заявив, що День Перемоги цього року відзначатимуть не мілітаризованим парадом та демонстрацією армади, а теплим вшануванням людей, які наближали велику Перемогу.

Томенко розповів про ініціативу президента Віктора Ющенка встановити вздовж центральної вулиці Києва - Хрещатика - столи, де б разом зібралися ветерани війни з усієї України та представники влади. Подібні публічні заходи народного вшанування мають відбутися і в інших містах України.

"Нам не треба обманювати себе та людей нещирими парадами раз на рік. Справді, в день 9-го травня представники нової влади в столиці і на місцях мають прийти до ветеранів, щоб подякувати їм за їхню мужність. Але щодня ми маємо робити все для покращення життя людей, які врятували нашу країну", - наголосив Томенко.

9 березня прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко повідомила, що Кабінет Міністрів України планує надати значну і різнопланову допомогу ветеранам напередодні 60-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Прем'єр повідомила, що перш за все йдеться про грошову допомогу.

Зокрема, уряд визначив, що учасники бойових дій - інваліди першої групи та ветерани за особливі заслуги отримають одноразову грошову виплату у розмірі 400 грн., інваліди другої групи – 330 грн., інваліди третьої групи – 270 грн., учасники бойових дій – 250 грн. Члени сімей, дружини і чоловіки загиблих учасників бойових дій – 130 грн., учасників війни – 50 грн.

Крім того, за словами Тимошенко, кожен учасник бойових дій безкоштовно отримає можливість пройти повну диспансеризацію, а також здійснити необхідні операції та протезування як зубів, так і кінцівок за рахунок бюджету. Тимошенко також повідомила, що розглядається "серйозний обсяг" забезпечення безкоштовними ліками учасників бойових дій.

Говорячи про саме святкування 60-ї річниці Перемоги, Тимошенко підкреслила, що сценарій поки не розроблено, але він буде "теплим і людяним".

УНІАН

Читайте також:

ТОМЕНКО НАЇХАВ НА ЖУРНАЛІСТІВ. Тимошенко хоче станцювати вальс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування