ПІСКУН ПІДТВЕРДИВ, ЩО ЗА КУЧМИ В ІРАН ПРОДАЛИ РАКЕТИ

П'ятниця, 18 березня 2005, 08:35
Україна визнала факт експорту 12 крилатих ракет до Ірану та 6 до Китаю на тлі зростаючого тиску з боку інших країн, які хочуть отримати пояснення з приводу того, як саме відбувся продаж.

Про це пише "Файненшл Таймс" у статті під заголовком "Україна визнає експорт ракет до Ірану та Китаю".

Видання пише, що генпрокурор Святослав Піскун сказав "Файненшл Таймс", що 18 крилатих ракет Х-55 було експортовано 2001 року.

"Файненшл Таймс" наголошує, що жодну ракету не було експортовано ядерними з боєголовками, для яких було спроектовано ракети.

Однак, продовжує далі газета, Сполучені Штати та Японія занепокоєні тим, що виглядає серйозним витоком технології з ядерного арсеналу колишнього Радянського Союзу.

"Файненшл Таймс" також зазначає, що радіус дії ракет Х-55 складає 3 тисячі кілометрів, що є достатнім для того щоб Японія опинилась в зоні досяжності з азійського континенту або досягти Ізраїлю з Ірану.

"Файненшл Таймс" з цього приводу пише, що посольство США в Києві повідомило, що "уважно спостерігає за розслідуванням та висловило побажання, щоб оприлюднили результати таємного суду".

Автор статті пише, що США критично ставляться до зусиль європейських дипломатів запобігти розробці Іраном ядерної зброї.

"Японія побоюється , що вона може стати вразливою для ядерного удару в азійського континенту, якщо українські ракети потрапили в руки корейців".

Посол Японії в Києві Кіщиро Амае, пише "Файненшл Таймс", висловив сподівання, що новий український уряд пояснить ситуацію.

Однак наразі він не отримав інформації.

Пан Амае, зазначає "Файненшл Таймс", сказав, що новий український уряд висловив готовність розслідувати злочини попереднього уряду, коли було обвинувачено трьох офіцерів міністерства внутрішніх справ у вбивстві 2000-го року журналіста Георгія Ґонґадзе.

"Файненшл Таймс" пише, що посол Японії сказав, що справа про крилаті ракети є більш серйозною.

"Якщо все відбуватиметься в таємниці, новий уряд втратить довіру світу", - таке висловлювання Кіщиро Амае наводить "Файненшл Таймс".

Визнання Піскуном того, що Україна продала ракети, зазначає журналіст "ФТ", стало першим підтвердженням урядовим посадовцем, що факт експорту мав місце.

Цей випадок, нагадує газета, оприлюднив член парламенту України минулого місяця, чий звіт пан Піскун переважно підтвердив.

"Якщо придбання Іраном крилатих ракет буде доведено, це посилить занепокоєння з приводу його програми ядерних озброєнь",- наголошує "Файненшл Таймс".

"Пан Піскун сказав, що він розуміє занепокоєння Японії з приводу того, що поставлені Китаю ракети могли опинитись в Північній Кореї, хоча немає підстав підозрювати про таку оборудку".

Українська служба Бі-Бі-Сі


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування